Institutiile de credit, controlate in proportie de 90% de grupuri financiare straine, au o intelegere cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si BNR sa nu retraga fonduri din tara si sa majoreze capitalul pentru a ajunge la o rata a adecvarii de 10%.
Bancile mama au adus in Romania si fonduri suplimentare de 75 de milioane de euro pentru creditare, a spus Cinteza.
Sectorul bancar din Romania are dificultati in administrararea creditelor neperformante, in contextul impactului negativ al recesiunii asupra capacitatii clientilor de a achita datoriile, noteaza Bloomberg.
Grupurile straine cu operatiuni in Romania au pompat aproximativ 450 de milioane de euro in diviziile locale pentru imbunatatirea capitalului in ultimele 12 luni, a declarat directorul general al BCR, Dominic Bruynseels.
„Cred ca bancile sunt foarte importante intr-o situatie in care o economie trebuie sa-si revina, iar bancile insele isi refac capitalul.
Bancile isi refac bilanturile si se asigura ca respecta conditiile bancii centrale, ceea ce este un lucru pozitiv, deoarece va ajuta economia sa iasa din recesiune mai repede”, a adaugat el.
Industria bancara din Romania este dominata de institutiile financiare din Austria, care controleaza 38,4% din piata, urmate de cele elene, cu 17%, si banci din Franta, cu 14,8%.
In prima jumatate a anului, bancile si-au majorat capitalul social cu 1,9 miliarde de lei, depasind contributiile de 1,3 miliarde de lei insumate pe parcursul intregului an 2009, potrivit raportului de stabilitate financiara pe 2010 publicat in august de BNR.