- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Băncile din UE sunt vulnerabile la instabilitatea pieţei imobiliare – Raportul Autorităţii Bancare Europene

04 Jul, 10:37 • Russo George
Băncile din Germania, Franța și alte state membre ale Uniunii Europene au împrumutat peste 1.400 de miliarde de euro sectorului imobiliar comercial, conform unui raport recent al Autorității Bancare Europene (EBA), citat de Reuters și Agerpres. Această expunere masivă le face vulnerabile la turbulențele de pe piața imobiliară, avertizează autoritatea de reglementare.
Băncile din UE sunt vulnerabile la instabilitatea pieţei imobiliare - Raportul Autorităţii Bancare Europene

EBA a subliniat că băncile europene se confruntă cu „o incertitudine crescută” din cauza factorilor geopolitici, inclusiv alegerile parlamentare din Franța. Gradul de capitalizare al băncilor rămâne „confortabil”, însă există îngrijorări legate de creșterea sumelor alocate pentru plata dividendelor în contextul profitabilității sporite.

„Plățile planificate pentru 2024 se apropie de 100 de miliarde de euro pentru eşantionul de bănci analizat, ceea ce reprezintă cel mai ridicat volum din ultimii ani”, menționează raportul EBA, care a evaluat aproximativ 80% din sectorul bancar european, potrivit Reuters.

Expunerea majoră pe piața imobiliară. Cum sunt afectate băncile

Analiza EBA relevă că expunerea băncilor europene față de piața imobiliară a crescut cu 40% în ultimul deceniu, atingând 1.400 de miliarde de euro. Multe bănci, în special cele mai mici, au expuneri pe piața imobiliară de câteva ori mai mari decât capitalul propriu, ceea ce le face vulnerabile la eventuale crize.

„Factori structurali și ciclici au provocat crăpături pe piețele imobiliare comerciale”, a avertizat EBA. Expunerea totală a băncilor din Franța și Germania este cea mai mare, depășind 280 de miliarde de euro, urmate de băncile din Țările de Jos cu 175 de miliarde de euro. Totuși, doar băncile germane au raportat o proporție semnificativă din creditele lor direcționată către debitorii din sectorul imobiliar comercial.

Riscuri legate de instituțiile financiar non-bancare

Raportul EBA evidențiază și riscurile legate de expunerea băncilor față de instituțiile financiar non-bancare, cum ar fi fondurile de investiții. Această expunere a crescut la 9,2% din totalul activelor în 2023, ceea ce poate conduce la o relaxare a standardelor de creditare.

„Pentru a detecta din timp posibilele canale de contagiune, autoritățile macroprudențiale și de supervizare trebuie să acorde o atenție deosebită legăturilor directe și indirecte dintre bănci și instituțiile financiar non-bancare”, a subliniat EBA.

Necesitatea îmbunătățirii transparenței

Comisia Europeană lucrează la crearea unui cadru macroprudențial pentru instituțiile financiar non-bancare. EBA susține că este esențială creșterea transparenței și obținerea unor date mai precise privind legăturile dintre bănci și aceste instituții pentru a preveni riscurile și a asigura stabilitatea financiară.

Citeşte şi: Câți bani au cheltuit românii în mall-uri și supermarket-uri. Vânzările în retail au crescut peste rata inflației