„Finantatorii au reticente sa continue discutiile pe expunerile problematice cu aceeasi echipa care a creat problemele”, a declarat Lionachescu. Consultantul in investitii a dat exemplul unui client din provincie care derula un proiect mare ce s-a blocat cand mai ramasese de executat doar 25% din investitie.
Banca a devenit reticenta sa mai ajute clientul, dar Capital Partners a gasit un investitor extern, iar proiectul a continuat, a declarat Lionachescu.
De cele mai multe ori, a mentionat Lionachescu, consultatii sunt contactati de clienti care apeleaza la ajutor in ultima instanta. „Au fost doua cazuri de restructurare financiara pe care am fost nevoiti sa le refuzam, deoarece clientii venisera prea tarziu. Ambele au devenit cazuri larg mediatizate de insolventa”, a spus Lionachescu.
El a mentionat ca si bancile apleaza la consultanti, pentru a le ajuta in restructurari financiare.
„Ni se adreseaza pentru a le ajuta in legatura cu chestiuni punctuale din portofoliu”, a spus acesta, mentionand ca de multe ori restructurarea unui credit implica masuri extrem de complexe ce nu pot fi rezolvate doar de catre banca impreuna cu clientii.
„Am avut situatii in care trebuiau gasiti si alti investitori dispusi sa se implice in afacerea debitorului, sau era nevoie de contactarea altor finantatori, externi”, a spus Doru Lionachescu.
Indiferent daca firma cu dificultati la plata creditului apleaza sau nu la consultanta, ea trebuie sa anunte rapid finantatorul, pentru ca este foarte important sa se gaseasca solutii din timp, a mentionat el.
Apoi, a remarcat Lionachescu, pentru o restructurare de succes este nevoie si de angajamentul proprietarului, care trebuie sa sprijine firma, sa arate ca este dispus sa o capitalizeze, prin vanzari de active sau ale modalitati.
Capital Partners a restructurat in 2009 credite de 100 de milioane de euro.