„Evenimentele recente din Austria subliniaza ca unele banci europene nu au depasit inca perioada dificila. In timp ce economiile mai mari din zona euro sunt mai putin vulnerabile, anticipam scaderea creditarii, anul viitor, intr-unele dintre statele mai mici, dar si in intreaga Europa emergenta”, se arata intr-o analiza a Capital Economics, citata de Mediafax.
Compania britanica de consultanta si cercetare macroconomica face referire la nationalizarea de luni a bancii austriece Hypo Group Alpe Adria, eveniment marcat de acceptul actionarului majoritar german BayernLB de a ceda participatia de 67% din actiuni catre guvernul Austriei pentru suma simbolica de un euro.
Totodata, analistii Capital Economics nu pierd din vedere ca banca centrala din Austria a fost nevoita marti sa dezminta ca ar fi „pus sub supraveghere” a patra banca din tara dupa active, prezenta pe mai multe piete din regiune, inclusiv in Romania.
Salvarea Hypo, cu active de 42 miliarde de dolari, adica 6% din totalul activelor din sistemul bancar austriac, a necesitat intermediere din partea presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si cooperarea bancii germane de stat BayernLB, cu interventia diplomatica a Bundesbank.
„Presiunile actuale din sistemul bancar austriac se leaga de Europa de Est. Expansiunea economica abrupta, alimentata prin credit, si caderea severa care a urmat au expus vulnerabiitatile bancilor Europei de Est, care s-au reflectat prin semne de intrebare legate de situatia bancilor-mama din Europa de Vest”, noteaza Capital Economics, facand referire la expunerea uriasa a bancilor austriece pe pietele din regiune, echivalenta cu 70% din Produsul Intern Brut al Austriei.
Analistii considera ca problemele si presiunile din sistemul bancar central-est european vor presista pentu o perioada mai lunga de timp.
In acest context, Capital Economics anticipeaza ca s-ar putea forma „un ciclu vicios al conditiilor dificile de credit”, rezultat al unui cumul de factori care include reticenta bancilor de a imprumuta, cresterea economica slaba si raspandirea creditului neperformant in sistem.
„In final, credem ca sectorul bancar din regiune ar putea avea nevoie de o infuzie de capital de 75 miliarde euro anul viitor”, spun analistii companiei britanice.
Aceasta estimare indica riscuri pentru perspectivele economice ale Euopei emergente si Austriei, insa pentru aceasta tara situatia este atenuata de cateva elemente, considera Capital Economics. Bancile austriece nu au incetinit abrupt creditarea „pana acum”, companiile si consumatorii nu sunt atat de indatorati precum in alte tari, iar guvernul a oferit garantii de stat generoase pentru imprumutrile bancare.
Dar situatia s-ar putea deteriora rapid, conchid analistii citati.