„Din punctul meu de vedere sunt de vanzare. Am sustinut mereu ca in tarile mici bancile trebuie sa fie controlate de institutii financiare straine”, a spus Honohan, citat de Mediafax.
Pe bursa, cotatiile Allied Irish Banks au scazut cu 17%, iar cele ale Bank of Ireland cu 29%, intrucat actionarii se confrunta cu diluarea participatiilor, cauzata de injectiile de capital din partea guvernului.
Statul a anuntat, deja, ca va intensifica reforma sectorului bancar, urmand ca activele care nu sunt esentiale sa fie vandute.
Posibilitatile de a vinde active sunt insa reduse, iar orice tranzactie s-ar realiza la un pret scazut sau ar impune garantarea potentialelor pierderi de catre guvern, considera analistii.
Allied Irish Banks au vandut, deja, active importante din Polonia si SUA, iar saptamana trecuta a oprit procesul de vanzare a operatiunilor din Marea Britanie din cauza lipsei de interes.
Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au convenit sa acorde Irlandei ajutor financiar de urgenta, iar oficialii celor trei parti au inceput luni sa puna la punct detaliile acordului. Potrivit oficialilor europeni, finantarea pentru Irlanda nu va depasi 100 de miliarde de euro, iar suma exacta si conditiile incluse in pachetul de finantare vor fi definitivate, cel mai probabil, pana la sfarsitul lunii noiembrie.