Problema cu care se confrunta multi dintre romanii care ar fi tentati sa preia un bun executat silit, oferit de regula de banca la preturi avanatajoase, este aceea ca nu gasesc in timp util finantare pentru a face achizitia.
Mai precis, regulile licitatiilor bancare pretind clientilor sa achite un avans echivalent cu 10% din suma atunci cand isi adjudeca bunul si sa vina cu restul de 90% din bani in termen de 30 de zile.
Termenul in care se acorda o finantare imobiliara depaseste insa de cele mai multe ori 30 de zile. O solutie de iesire de impas ar fi insa aceea ca institutia care pune bunul spre vanzare sa acorde ea insasi creditul, incercand sa se incadreze in termenul de 30 de zile, pentru ca este cointeresata in vanzarea bunului, sau sa accepte derogari de la plata, cum ar fi plata in rate.
Ambele solutii sunt insa greu acceptate de banci. Ele se feresc sa refinanteze un bun care le-a generat deja probleme si sunt si destul de inflexibile in privinta modalitatii de plata, dupa cum rezulta din datele colectate din piata de catre DailyBusiness.ro.
Astfel, un executor bancar al Raiffeisen, care se ocupa de vanzarea unei case din provincie, a spus ca banca nu accepta sa finanteze bunul scos la executare pentru ca deja a avut o experienta neplacuta cu acesta, asa incat nu mai accepta sa il vanda decat prin cash.
La randul sau, un executor al Credit Europe Bank care are de vandut un apartament a spus ca nu s-a intalnit pana acum cu niciun caz in care banca sa finanteze cumpararea bunului pe care l-a scos la licitatie.
„Este politica bancii si cred ca este vorba de reticenta de a lua in ipoteca un bun pentru care creditul nu a fost rambursat”, a spus acesta. Oricum, a adaugat el, chiar daca banca ar oferi creditul pentru cumpararea locuintei, nu ar asigura o dobanda mai buna sau conditii mai avantajoase clientilor.
Unul dintre executorii Piraeus Bank a precizat ca banca a oferit, dar foarte rar, credite cumparatorilor pentru achizitia bunurilor executate.
Executorul Credit Europe a spus insa ca, in anumite cazuri, banca poate accepta o derogare de la plata in termen 30 de zile a ponderii de 90% din pretul imobilului si sa accepte plata in 2-3 rate a sumei care a ramas de rambursat.
Flexibilitatea bancilor este insa diferita. Executorul Credit Europe sustine ca banca cu care colaboreaza este extrem de deschisa la propuneri de acest gen.
In schimb, executorul Raiffeisen a declarat ca persoana care doreste sa cumpere bunul licitat de banca trebuie sa isi negocieze din start toate variantelede plata, asa incat sa se asigure ca daca nu va primi in timp banii de la finantator, va obtine derogare din partea bancii sa plateasca suma ramasa de achitat in rate. In caz contrar, se poate trezi in situatia in care banca nu accepta derogare, ceea ce aduce cumparatorul in situatia de a nu mai putea cumpara.
In plus, clientii care nu pot achita in termen de 30 de zile integral pretul imobilului si care nu primesc derogare de la banca pentru a plati in rate, pierd avansul de 10% oferit in urma licitatei. Mai mult, acestia se pot trezi ca raman datori bancii.
Mai precis, clientii, care au devenit „promitenti” odata ce s-au angajat ca vor cumpara bunul, au obligatia de a acoperi costurile executarii silite, precum si pe cele ale viitoarelor licitatii care vor fi organizate pentru vanzarea bunurilor.
„De cele mai multe ori, avansul acopera aceste costuri, dar nu se intampla intotdeauna, asa incat cumparatorul promitent trebuie sa aduca si fonduri suplimentare”, a declarat reprezentantul Raiffeisen.
La finele primelor trei luni din 2010 bancile executasera silit circa 4.300 de imobile, potrivit Gandul, dar doar 10% dintre acestea au fost vandute, in ciuda faptului ca bancile practica si discounturi de peste 25%.