„Obligatiile convenite marti la Bruxelles vor fi aprobate de board-urile fiecarei institutii in termen de 30 de zile, dupa care vor fi semnate scrisorile de angajament cu BNR”, a declarat pentru Mediafax Adrian Cosmescu, directorul general adjunct al directiei de supraveghere din BNR.
„S-a convenit pentru pastrarea expunerilor la nivelul de la sfarsitul lunii martie si sprijinirea in continuare a bancilor din Romania, inclusiv pentru mentinerea unui nivel al ratei de solvabilitate peste 10%”, a mai spus Cosmescu.
El a aratat ca noile angajamente stabilite la intalnirea de la Bruxelles reprezinta o „adancire” a intelegerii de la Viena, cand bancile au semnat o scrisoare cadru comuna. Noile angajamente privesc fiecare institutie de credit in parte, si vor fi aprobate de conducerile bancilor-mama.
La intalnirea de la Bruxelles au participat reprezentantii FMI, ai Bancii Monediale, ai Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, ai Comisiei Europene si ai bancilor centrale din tarile unde isi au sediul bancile-mama.
La sfarsitul lunii martie, FMI a obtinut acorduri scrise de la noua banci-mama ale principalelor institutii de credit din Romania, invitate la Viena, care s-au angajat sa mentina finantarile acordate la nivelul de la finele lunii februarie si sa garanteze participarea cu capital suplimentar pentru sustinerea subsidiarelor locale.
Bancile participante sunt Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Societe Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank si Piraeus.