Astfel, lupta pentru cota de piata s-a facut mai acut resimtita la nivelul bancilor mici, care si-au asumat mai multe riscuri pentru a-si consolida pozitia in sistem.
„Cresterea volumului creditelor neperformante variaza la nivelul celor 3 grupe de banci, ponderea creditelor clasificate in indoielnic si pierdere (cele doua categorii care compun creditele neperformante – n.r.) fiind 3,6% in cazul bancilor de dimensiune mare, 4,8% pentru cele medii si 7,3% pentru cele mici”, precizeaza raportul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Specialistii BNR mai noteaza ca peste 90% din creditele aflate in derulare nu sunt afectate de intarzieri sau se afla intr-o limita neingrijoratoare.
„Totusi, ritmul accelerat de crestere a creditarii nu a fost insotit de o depreciere considerabila a calitatii portofoliului, cea mai mare parte a acestuia fiind incadrata in cele mai performante categorii de credite, standard si in observatie (90,3% din volumul creditelor la valoare bruta)”, se mai arata in raport.
Conform datelor din sistemul bancar de la finele lui 2007, riscul de credit reprezinta cel mai mare risc cu care se confrunta sistemul bancar. Creditele au inregistrat cea mai insemnata crestere la nivelul operatiunilor bancare in anul anterior, de 60,8%, comparativ cu 2006.
Expunerea bancilor a crescut mult anul trecut, in special din cauza creditarii in baza noilor norme, care au introdus grade mai mari de indatorare pentru clientela.
La finele lui 2007, profitul net agregat al bancilor s-a cifrat la 2,53 miliarde lei (759 milioane euro). Pe fondul presiunilor concurentiale, rezultatul net din sistemul bancar a avut o crestere de 14,8%, un ritm foarte moderat fata de cel inregistrat de activele bancare, care au crescut cu 45,5%, precum si comparativ cu majorarea capitalurilor proprii ale bancilor, care au inregistrat un avans de 24,7%.
Indicatorii de performanta ai bancilor au scazut in 2007 fata de anul anterior. Astfel, ROA (indice care urmareste evolutia profitului raportat la capitalurile proprii) a coborat cu 0,27 puncte procentuale anul trecut, raportat la 2006, pana la 1,01%.
Indicatorul ROE (return on equity, care masoara profitabilitatea raportata la capitalul investit) a inregistrat la randul sau o scadere cu 0,81 puncte procentuale in 2007 fata de 2006, pana la 9,43%.
Data fiind competitia existenta la nivelul pietei, bancile trebuie sa isi concentreze eforturile pentru cresterea eficientei si reducerea costurilor, mentioneaza raportul BNR.
Clasamentul bancilor dupa active in 2007
Documentul bancii centrale include, de asemenea, un clasament al bancilor dupa valoarea activelor nete in 2007, care insa nu aduce modificari majore fata de datele deja cunoscute in piata. Astfel, pe primul loc in clasament se afla Banca Comerciala Romana (BCR), care avea anul trecut active nete de 59,69 miliarde lei (16,7 mld. euro), pe locul 2 se afla BRD SocGen, cu active de 39,96 miliarde lei (11,1 mld. euro), iar pe pozitia a treia se situeaza Raiffeisen Bank, cu o valoare a activelor nete de (4,4 mld. euro).
Scorul la active este strans in cazul ocupantelor pozitiilor 4, 5, 6 si 7. Astfel, pe locul 4 s-a clasat Banca Transilvania, cu active nete de 13,87 miliarde lei (3,85 mld. euro), iar pe 5 – Bancpost, care a acumulat pana la finele anului o valoare a activelor de 13,22 miliarde lei (3,67 mld. euro).
Locul 6 este ocupat de banca Unicredit Tiriac, care a cumulat pana la finele anului trecut active in valoare de 12,86 miliarde lei (3,57 mld. euro), Pe locul 7 se pozitioneaza Alpha Bank Romania , cu o valoare a activelor de 12,84 miliade lei (3,56 mld. euro), urmata de Volksbank Romania, cu o valoare neta 12,67 miliarde lei (3,51 mld. euro).
Locul 9 este ocupat de Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), cu active nete de 10,86 miliarde lei (3,01 mld. euro), „Top Ten” fiind inchis de ING Bank Romania, cu detineri nete de 8,14 miliarde lei (2,26 mld. euro).