Bancile mici au pus accent in acest an pe cresterea veniturilor din operatiuni bancare si a cotei de piata, dar si pe reducerea numarului creditelor neperformante. Astfel au reusit sa inregistreze castiguri in crestere.
De exemplu, [b]Banca Transilvania[/b] si-a dublat profitul net in primele sase luni din acest an fata de aceeasi perioada a anului trecut, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/banca-transilvania-si-a-dublat-profitul-in-primele-sase-luni-66077/]ajungand la 65,67 milioane de lei[/url], de la 33,21 milioane de lei.
„Rezultatele obtinute in prima parte a acestui an sunt, si de aceasta data, promitatoare. Focusul nostru a fost cresterea sustenabila a profitului si a cotei de piata. Stim ca anul 2011 va fi, in continuare, cu provocari, tocmai de aceea suntem precauti, dar pregatiti pentru a atinge obiectivele stabilite pentru acest an”, a declarat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.
In acelasi timp, activele BT au urcat la finele lunii iunie pana la 22,667 miliarde de lei, de la 21,589 miliarde de lei, cat erau in aceeasi luna din 2010.
Totodata, profitul net al [b]Libra Bank[/b] s-a majorat considerabil in primul semestru din 2011, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/libra-bank-profit-de-peste-9-mil-lei-in-primul-semestru-65476/]pana la 9,15 milioane de lei[/url], dupa ce in perioada ianuarie-iunie 2010 a fost de doar 251.196 lei.
„Unul din elementele incurajatoare in aceasta perioada este reprezentat de incetinirea semnificativa a ritmului formarii creditelor neperformante, veniturile din recuperari de provizoane acoperind practic, la nivelul anului 2011, cheltuielile aferente acestor credite neperformante”, au precizat oficialii bancii.
O crestere importanta a castigului a fost consemnata si de banca de stat [b]EximBank[/b]. Astfel, profitul brut al acesteia a urcat cu aproape 80% in primele sase luni din acest an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/eximbank-profit-in-crestere-cu-80-in-prima-jumatate-a-anului-65139/]45 milioane de lei[/url].
Ionut Costea, presedintele bancii, a declarat ca rezultatele pozitive vin pe fondul reducerii cu aproape 20% a cheltuielilor fata de indicatorii prevazuti in buget.
Veniturile [b]Emporiki Bank[/b] in Romania s-au majorat in intervalul ianuarie-iunie 2011 cu 30% pana la [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/eximbank-profit-in-crestere-cu-80-in-prima-jumatate-a-anului-65139/]7,949 milioane de euro[/url], de la 6,144 milioane de euro in perioada similara a anului trecut, se arata in raportul grupului, fara a fi precizat si profitul bancii.
Tot in primul semestru din acest an, [b]Millennium Bank[/b] Romania a reusit sa-si reduca pierderile cu 23% comparativ cu S1 2010, pana la [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/millennium-bank-si-a-redus-pierderile-in-primele-sase-luni-65943/]10,1 milioane de euro[/url], in conditiile in care veniturile din operatiuni bancare au sporit cu 21,9%, la 14,6 milioane de euro.
[b]Bancile mari inca mai simt efectele crizei[/b]
„Mediul economic intern si international ramane dificil, afectandu-i pe clientii nostri si ca urmare pe noi insine. Cererea de credite ramane redusa in contextul unei reveniri economice graduale”, a declarat Dominic Bruynseels, CEO BCR.
Profitul net consolidat dupa taxe si interese minoritare al grupului [b]BCR[/b] a scazut in primul semestru din 2011 la o treime din valoare din aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, BCR a inregistrat un profit net de [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/criza-a-mancat-doua-treimi-din-profitul-celei-mai-mari-banci-locale-vezi-cum-arata-rezultatele-bcr-la-6-luni-65977/]158, 2 milioane de lei[/url], fata de peste 488 milioane de lei in S1 2010.
Si profitul operational al BCR a scazut in primul semestru de la peste 1,63 miliarde de lei, la 1,25 miliarde de lei. Rezultatul operational s-a imbunatatit continuu pe parcursul ultimelor trei trimestre, dar se situeaza sub rezultatul operational al 2010 [b]din cauza conditiilor dificile de piata[/b]: rate de dobanda mai mici, un nivel scazut al cererii de credite eligibile si impactul noii legi a contractelor de credit pentru consumatori (fosta OUG 50), se precizeaza in raportul financiar al grupului.
In acelasi timp, [b]BRD-Groupe Societe Generale[/b] a avut un profit net de [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/profitul-net-al-brd-a-scazut-in-primul-semestru-la-282-mil-lei-66080/]282 milioane de lei[/url], in scadere cu 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand a afisat un castig de 366,9 milioane de lei.
„Rezultatele financiare obtinute de BRD in cursul primului semestru al anului au fost [b]influentate de nivelul activitatii economice, precum si de gradul relativ scazut al cererii de servicii bancare[/b]. Se spera ca, in cursul semestrului al doilea, redresarea economica asteptata sa fie confirmata, aceasta depinzand si de stabilitatea situatiei economice in Europa”, au mentionat reprezentantii institutiei.
La nivelul intregului sistem bancar, profitul net a scazut la 94,5 milioane lei la finele lunii iunie 2011, fata de 373 de milioane de lei in luna martie, pe fondul majorarii de aproape trei ori a pierderilor cumulate ale bancilor cu rezultate negative.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, 22 de institutii de credit au realizat la 6 luni un profit insumat de 1,076 miliarde de lei, cu 56% mai mult decat in primele trei luni din 2011. Aproximativ doua treimi din profit este concentrat in patru mari banci. In acelasi timp, 20 de banci au raportat pierderi totale de 982 de milioane de lei, de aproape trei ori mai mari decat cele inregistrate in primul trimestru.