„Cele 13 banci sunt cele care au capabilitatea de a oferi acceptarea platilor cu cardul si a celor online, mai exact BCR, BRD, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Piraeus, OTP Bank, ING, Alpha Bank, Raiffeisen, Banca Italo-Romena si Millennium”, a declarat Cretu.
El a precizat ca initierea discutiilor s-a realizat la nivelul a 40 de resedinte de judet si cele sase sectoare ale Capitalei, si ca s-a reusit ca 19 resedinte si 7 municipalitati sa accepte deja plata prin card pentru taxele si impozitele locale.
Cretu considera ca aceasta facilitate ar trebui sa fie mai bine promovata, in contextul in care cu cat sistemul de plata prin card dintr-o tara este mai dezvoltat, cu atat economia subterana este mai redusa.
„Daca platile electronice per capita ar creste cu 5%, atunci economia subterana ar scadea cu 2,5%. Daca platile electronice ar avansa cu 10% sau 15%, atunci valoarea economiei subterane s-ar reduce cu 4,5% si, respectiv 6,5%”, a spus Cretu.
Seful Visa Europe Romania a aratat ca tranzactiile in numerar sunt imposibil de urmarit, facilitand astfel subraportarea.
Totodata, el a mentionat ca 50% dintre romani nu sunt inclusi in sistemul bancar si ca 23% dintre acestia isi primesc salariile in numerar, acesta fiind cel mai ridicat procent din UE.
Romania se afla pe locul 5 in Europa in functie de ponderea economiei subterane in PIB in 2008, de 33%, respectiv 46 miliarde euro, dupa Letonia, Bulgaria, Estonia si Croatia, potrivit unui studiu Visa Europe, realizat de catre compania compania de consultanta AT Kearney si Friedrich Schneider si publicat in luna iunie.
Cretu a reiterat faptul ca pierderile la nivelul impozitelor si contributiilor la asigurarile sociale s-ar ridica la un total de maxim 7 miliarde de euro la nivelul anului trecut.
„In absenta platilor electronice, economia subterana ar fi crescut cu 17 miliarde de euro la nivelul anului 2008”, a continuat Cretu, citand o continuare a studiului realizat de AT Kearney.
Visa Europe este o asociatie de membri, detinuta si condusa de cele 4.600 banci membre din Europa, care a fost incorporata in iulie 2004. In octombrie 2007, Visa Europe a devenit independenta de noua corporatie globala Visa Inc., cu o licenta exclusiva, irevocabila si perpetua in Europa.