„Exista putina predictibilitate si nu ne putem permite sa mergem pe supozitii. Legea insolventei in teorie este buna, dar la partea practica sufera. Lipseste pragmatismul in aplicarea legii”, a spus Cotiga, prezent la seminarul „Insolventa, sansa restructurarii unei afaceri in conditii de criza” organizat de Ziarul Financiar.
El a explicat ca intrarea in insolventa nu scoate banca din joc, iar actionarii care vor sa-si salveze companiile trebuie sa stie ca un plan de reorganizare are nevoie de acordul bancii.
Cotiga a aratat ca o serie de consilieri si avocati au indrumat debitorii sa declare insolventa ca o solutie de moment, fara sa le ofere ulterior o rezolvare a situatiei.
Practicienii in insolventa au evidentiat ca, in primele doua luni ale anului, numarul executarilor silite puse in practica de banci a crescut exponential, aratandu-se circumspecti ca gradul de recuperare va fi satisfacator.
Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), opineaza ca bancile nu reusesc sa obtina, pe medie, mai mult de 50% din valoarea creditului.
Pe de alta parte, oficialul Unicredit a aratat ca incidenta crescuta a cazurilor in lunile ianuarie si februarie este doar o consecinta a grevei magistratilor din toamna anului trecut, astfel ca multe termene de avizare in instanta a inceperii executarii au fost mutate pentru inceputul acestui an.
Cotiga a afirmat ca bancile nu raporteaza numarul de executari silite, iar practica este diferita in ceea ce priveste calculul obligatiilor de la momentul inceperii executarii.
El a exemplificat ca in cazul Unicredit dobanzile sunt calculate pana la momentul valorificarii, chiar daca acest lucru inseamna un plus de provizionare.
Reprezentantul bancii a tinut sa precizeze insa ca gradul de credite neperformante la nivelul bancii este sub media pe sistemul bancar.