- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bancile nu se grabesc sa creasca gradul de indatorare la creditele ipotecare

17 Feb, 00:01 • gecad.net
Desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a permis bancilor sa acorde credite ipotecare mai mari, acceptand un grad mai mare de indatorare din partea clientilor, acestea nu se grabesc sa dea drumul la credite, fiind inca in expectativa. Care le sunt motivatiile?
Bancile nu se grabesc sa creasca gradul de indatorare la creditele ipotecare

In urma cu cateva saptamani, banca centrala a permis bancilor sa creasca gradul de indatorare la creditele ipotecare (respectiv ponderea pe care rata creditului o poate reprezenta din venitul net al solicitantului). Cu toate acestea, multe din bancile care in anii anteriori au creditat masiv pe segmentul imobiliar nu au pofitat de inlesnirile oferite de banca centrala. Doar cateva banci au anuntat ca vor incerca sa beneficieze de pe urma relaxarii conditiilor de credit de catre BNR.

Astfel, Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat inca de acum cateva saptamani ca are in plan cresterea gradului de indatorare pana la maxim 70%. La randul sau, Banca Comerciala Carpatica are in vedere cresterea gradului de indatorare pana la 60% din venitul net, a declarat pentru DailyBusiness.ro Ion Dobrica, directorul general adjunct al bancii.

Una din bancile care a crescut gradul de indatorare pentru creditele ipotecare, pana la 70%, este Piraeus Bank Romania. Anterior aplicarii acestor norme, aceasta accepta ca debitorii sa se indatoreze cu maxim 35% din venitul net. Astfel, in baza unui venit de 1.000 de euro, respectiv 4.300 de lei, banca poate acorda unui client un credit de maxim 73.000 de euro.

In schimb, banci care au avut in anii precedenti ponderi mari de credite ipotecare in soldul imprumuturilor nu s-au grabit sa profite de relaxarea creditarii pe acest segment.

Astfel, Alpha Bank Romania accepta in prezent un grad maxim de indatorare de 50% din venitul net, adica acelasi nivel agreeat de banca si inainte ca BNR sa relaxeze in ianuarie conditiile de imprumut.

Pentru un venit de 1.000 de euro, un client poate contracta de la Alpha Bank un credit de circa 50.000 de euro. O valoarea similara, respectiv 47.000 de euro, poate fi contractata in baza aceluiasi venit de la Banca Romaneasca, iar la Bancpost valoarea maxima a creditului ce poate fi acordat este de 61.000 de euro.

Toate cele 3 banci au mentinut gradul de indatorare pentru creditele ipotecare, care ajunge pana la cel mult 50%.

Dobanzile practicate de banci pentru acest tip de imprumuturi au valori minime ce se situeaza in jurul a 8% pe an si care pot urca pana la 15% pe an sau chiar peste acest nivel.

Care ar putea fi insa motivatia pentru care bancile nu au marit gradele de indatorare?

„Pe de-o parte se pune problema accesului la lichiditati, care acum a devenit foarte dificil, iar pe de alta parte, bancile si-au trasat propriile politici de risc, la care nu doresc sa renunte, in special in condiitile crizei”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Acesta a adaugat ca multe dintre banci se confrunta si cu cresterea creditelor neperformante, ceea ce a condus la majorarea provizioanelor, generand astfel o scadere a profiturilor bancare.

Si Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, declara anterior ca bancile nu au acces la resurse pentru a creste creditarea.

De altfel, a mentionat Ionut Dumitru, si cererea de credite ipotecare este in prezent foarte scazuta, in conditiile in care este o perioada incerta, pe de-o parte pentru ca nu exita siguranta locului de munca, iar pe de alta parte pentru ca piata imobiliara este inca pe scadere. Tendinta generala este ca cine doreste sa-si achizitioneze o locuinta asteapta in continuare scaderea preturilor.

Cand ar fi de asteptat cresterea creditarii pe imprumuturile ipotecare? Ionut Dumitru sustine ca situatia prezenta este prea incerta pentru a se putea face o estimare. „Oricum, a subliniat acesta, avansul alert al creditarii de dinainte de aparitia crizei, care a descris cresteri anuale de 40-50%, nu era normal”, asa incat ar fi absurd sa ne asteptam, odata cu iesirea din criza, la o accelerare a imprumturilor pana la acel nivel, spune el.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci