In acelasi timp, clientii BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) au primit peste 3,3 mil. lei (circa 0,9 mil. euro), suma aferenta primelor de stat de 15% din sumele economisite in 2008, dar nu mai mult de 150 euro, au spus reprezentantii bancii.
„Faptul ca numai pentru economiile realizate in 2008 statul a acordat clientilor RBL aproximativ 2 milioane euro demonstreaza ca incepe sa se constientizeze importanta si siguranta sistemului de economisire-creditare”, a declarat Alexandru Ciobanu, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Acesta a adaugat ca produsele de economisire-creditare sunt printre cele mai sigure produse de pe piata bancara romaneasca si poate printre singurele produse bancare sprijinite de stat.
Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a virat, in conturile clientilor sai, aproximativ 15 milioane de euro, reprezentand cuantumul primei de stat aferente economiilor realizate din 2004 pana in prezent, se arata in comunicatul bancii.
In cei 5 ani de functionare, clientii HVB Banca pentru Locuinte au beneficiat din partea statului de prime totale in valoare de cca 1,5 milioane euro, potrivit reprezentantilor acesteia.
Incepand cu 1 ianuarie 2009, prima de stat s-a majorat de la 15% la 25% din suma economisita in anul precedent in sistemul de economisire-creditare. In valoare absoluta, prima anuala a fost extinsa, printr-o ordonanta de urgenta adoptata de Guvernul Romaniei, de la 150 de euro la 250 de euro, echivalentul in lei.
„Incepand cu anul 2009, produsele de economisire-creditare au devenit si mai atractive: prima de la stat a fost majorata la 25% din depunerile anuale, valoarea acesteia crescand pana la nivelul de 250 euro (contravaloarea in lei) pentru toate categoriile de deponenti”, a spus Petre Tulin, presedinte BCR BpL.
Raiffeisen Banca pentru Locuinte ofera produse de economisire-creditare orientate exclusiv spre imbunatatirea situatiei locative. Finantarile obtinute pot fi folosite doar pentru imbunatatirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, constructie sau cumparare de locuinte.
In acest sens, cei care incheie contracte de economisire-creditare cu RBL trebuie sa economiseasca o perioada de timp, dupa care pot obtine credite in lei, cu dobanzi fixe pe toata perioada creditului, mult sub nivelul pietei, de 6% pe an.
Pe toata perioada de economisire, clientii primesc la depunerile anuale o prima de stat, care incepand cu anul 2009 este de 25% pe an, dar nu mai mult de 250 de euro, la care se adauga o dobanda de 3% oferita de banca.
HVB Banca pentru Locuinte urmeaza sa fuzioneze cu Raiffeisen Banca pentru Locuinte, proces ce se asteapta a fi finalizat in al treilea trimestru al acestui an.
BCR BpL este prezenta pe piata romaneasca incepand cu luna iulie a anului 2008, cu trei produse de economisire creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ – Locuinta Plus, Economii Plus si Locuinta Imediat.
Actionariatul BCR BpL este format din Banca Comerciala Romana – 80% din capitalul social si Bausparkasse der Osterreichischen Sparkassen Aktiengesellschaft – 20% din capitalul social.