„Clientii sistemului Bauspar, de economisire-creditare, provin in prezent din familii cu venituri medii si sub-medii, de circa 600 euro/luna/familie, pentru care accesul la produse de finantare imobiliara este limitat”, a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, citat de Mediafax.
„Numarul persoanelor care au contractat un astfel de produs urmeaza un trend crescator, de la peste 100.000 in anul 2007 la circa 375.000-400.000 de clienti estimati pentru finalul anului 2011”, a mai spus Anghel.
Economistul a aratat ca piata potentiala este formata din peste un milion de persoane interesate de produsele Bauspar in viitorul apropiat.
El a aratat ca sumele economisite in acest sistem au crescut in ultimii trei ani cu peste 50% anual, fiind estimata depasirea sumei de un miliard lei la finalul acestui an.
Pe piata de economisire-creditare din Romania sunt prezente doua banci, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si BCR
Banca pentru Locuinte, care aveau la finele anului trecut un portofoliu format din peste 320.000 de persoane, care au depus in total aproximativ 700 de milioane de lei.
Astfel, sumele economisite prin sistemul de economisire-creditare reprezentau la finele anului trecut sub 1% din totalul depozitelor populatiei, de peste 104 miliarde de lei.
Anghel a precizat ca in Romania procentul persoanelor care traiesc intr-o casa supraaglomerata este de opt ori mai mare decat in Germania si de doua ori mai mare decat in Cehia.
Totodata, el a aratat ca in plin avant al sectorului rezidential, in perioada 2007-2009, ponderea locuitorilor care traiesc intr-o casa supraaglomerata in Romania s-a diminuat numai cu un punct procentual compartiv cu o scadere de opt punct in Ungaria, sase puncte in Cehia si trei puncte in Polonia.
„Romania are nevoie disperata de economisire, iar sistemul de economisire-creditare este singurul pe care il sustine si statul, prin acordarea unei prime de 25% din suma economisita in anul respectiv, dar nu mai mult de 250 euro/an/deponent”, a spus Anghel.
El considera ca acordarea primei de la stat are ca efect atragerea si orientarea economiilor populatiei spre investitii in domeniul locativ (renovare, reabilitare, constructie sau achizitie de locuinte) si reprezinta un sprijin sustenabil acordat depozitelor Bauspar, care va permite pe termen mediu acestui sector sa finanteze investitii anuale de circa 600 de milioane de lei in modernizarea si constructia de locuinte, ce pot genera peste 10.000 de locuri de munca in industria constructiilor si, astfel, fiind generate venituri anuale suplimentare la bugetul de stat, din taxe si asigurari sociale.
Anghel a mentionat ca acordarea primei de la stat are efect de multiplicare a investitiei, prin sumele incasate la bugetul statului din TVA, impozit pe venituri, asigurari sociale.
Produsul de economisire-creditare consta in incheierea unui contract prin care clientii trebuie sa economiseasca o perioada de timp, in medie 3-5 ani, iar ulterior au posibilitatea accesarii unui credit in lei cu dobanda fixa, avantajoasa.
Pe toata perioada de economisire cu bancile pentru locuinte, clientii primesc la soldul economisit intr-un an prima de stat de 25% pe an, in limita a 250 de euro, plus dobanda oferita de banci. La partea de creditare, dobanzile sunt in lei, fixe, cu valori intre 4,5% si 6%, in functie de produsul ales.
Finantarile obtinute pot fi folosite pentru imbunatatirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, constructie sau cumparare de locuinte.