Asociatia are ca scop promovarea si dezvoltarea economisirii-creditarii in sistem colectiv pentru domeniul locativ, dar si acordarea de consultanta si consiliere persoanelor interesate de acest sistem,
„Infiintarea Asociatiei bancilor pentru locuinte a fost necesara datorita particularitatilor pe care bancile noastre le detin fata de bancile universale”, a afirmat Petre Tulin, Presedintele HVB Banca pentru Locuinte si Vicepresedinte al Asociatiei. „Chiar daca momentan asociatia noastra reuneste doar doua entitati, cat de curand, numarul membrilor va creste”, a mai spus Tulin.
Asociatia este reprezentata de un presedinte si de un vicepresedinte, fiecare ales pentru un mandat de un an, prin rotatie, dintre membrii Asociatiei. Presedintele ABDLR este Ionut Costea, vicepresedinte fiind Petre Tulin.
In Romania, in prezent exista doua banci pentru locuinte, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte.
Modalitatile de creditare constau in combinarea unei etape de economisire cu una de creditare. Cei care incheie contracte de economisire-creditare trebuie sa economiseasca o perioada de timp dupa care pot obtine credite cu dobanzi avantajoase.
Pe toata perioada de economisire, clientii primesc la soldul economisit o prima de stat, care in acest moment este de 15% pe an, dar nu mai mult de 150 de euro, si o dobanda oferita de banca.
Creditele obtinute pot fi folosite doar pentru imbunatatirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, constructie sau cumparare de locuinte. In tarile europene au fost incheiate 6 milioane de contracte de creditare anul trecut, pana in prezent numarul total fiind de 45 de milioane.