Criza creditelor s-a reflectat deja puternic la nivelul pietelor de capital si a pietelor bancare din Europa. Bancile romanesti apeleaza la credite de refinantare de la bancile europene, costul acestora modificandu-se mult in ultimul timp, ca urmare a fluctuatiilor de pe piata monetara.
Miercuri, Volksbank Romania anunta ca se vede nevoita sa creasca dobanzile creditele in euro cu 1,5 puncte procentuale pentru a putea acoperi costurile crescute ale creditelor de refinantare. Doar in ultimii doi ani, indicele Euribor, in functie de care se calculeaza dobanda variabila a creditelor in euro, a crescut cu doua puncte procentuale, se preciza in comunicatul Volksbank Romania.
Bancile din Romania, mai ales sucursalele unor banci internationale importante, ar putea fi afectate de impactul crizei de pe piata creditelor ipotecare ca risc ridicat din SUA. „Acest lucru este posibil. Daca expunerile exista, ar trebui sa aflam in urmatoarele trei pana la sase luni”, a spus Dragos Cabat, vicepresedintele Chartered Financial Analyst (CFA), pentru NewsIn.
Pe de alta parte, Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank considera ca bancile din Romania nu au fost expuse crizei din piata americana a creditelor ipotecare, insa a adaugat ca este posibil ca bancile-mama, precum ING, Societe Generale sau Raiffeisen, sa dezvaluie expuneri.
Referitor la impactul deciziei Federal Reserve asupra politicii monetare din zona euro, analistii au declarat ca acesta este slab, deoarece Banca Centrala Europeana (BCE) se concentreaza mai ales pe limitarea inflatiei. „Problemele din piata americana s-au transferat deja in piata europeana. O potentiala decizie a BCE de a nu majora dobanzile ar putea fi motivata mai ales de dorinta de a impulsiona economia, mai ales ca oficialii BCE se tem ca problemele din SUA s-ar putea propaga si in pietele financiare europene”, a spus vicepresedintele CFA.
Aprecierea leului dupa decizia Federal Reserve de a scadea dobanzile a fost o reactie spontana, in ton cu evolutia monedelor din regiune. Cu toate acestea, daca prognozele pesimiste privind economia Statelor Unite se confirma, volatilitatea va reveni pe piete, iar leul se va deprecia in continuare.
„Ne asteptam la o limitare a cresterii economice in SUA. Daca datele statistice confirma acest lucru, increderea in piata se poate deteriora din nou iar investitorii vor tinde sa evite expunerile la orice plasamente riscante, inclusiv in lei. Sa nu uitam ca deficitul de cont curent se adanceste, previziunile pentru investitiile straine sunt nefavorabile iar cresterea economica a suferit o moderare”, a declarat Ciprian Dascalu, senior economist in cadrul ING Bank Romania, pentru NewsIn.