Dependenta statului fata de banci s-a redus in ultima perioada. Autoritatile au pus la punct o emisiune de eurobonduri cu valoare cuprinsa intre 500 de milioane si 1,5 miliarde euro, pentru a carei administrarea deja au selectat trei banci internationale.
Acestor bani li se adauga circa 3 miliarde de euro care intra in bugetul de stat de la Fondul Monetar International si de la Uniunea Europeana.
Astfel, private de unul din cei mai mari „clienti”, statul, bancile vor trebui sa caute surse alternative pentru plasarea fondurilor, cum ar fi segmentul privat.
Ca imprumuturile sa devine insa si accesibile pentru companii si persoane fizice, costurile lor ar trebui scada simtitor. Sunt dispuse bancile sa faca aceste reduceri?
Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania, recunoaste ca bancile se afla in acest moment intr-o situatie ciudata: dispun de multe lichiditati, in conditiile in care nu au prea reusit sa le plaseze catre mediul privat in ultimul timp. „Ne uitam cam lung la fondurile din trezorerie„, a mentionat acesta. La randul sau, Gabriela Nistor, directorul executiv al directiei retail din cadrul Bancii Transilvania, admite ca bancile dispun in prezent de suficienta lichiditate.
Seful OTP nu crede insa ca bancile vor putea diminua mult din costuri pentru ca imprumuturile sa prinda viteza catre sectorul privat, in special din cauza resurselor scumpe. Totodata, dobanzile la credite sunt dictate de riscurile pe care institutiile de credit le asociaza creditorilor potentiali.
„In conditiile in care Euribor este de 1% iar costul riscului de tara este de 3%, ne gandim ca pornim de la o dobanda de 4% doar din costurile pe care bancile sunt obligate sa le plateasca pentru resurse. Apoi, trebuie sa existe si o marja de castig pentru banca”, a spus Diosi.
In plus, Gabriela Nistor de la Banca Transilvanie atrage atentia ca o crestere agresiva pe credite nu este oportuna acum: „In special daca ne gandim la segmentul retail, unde se acorda multe credite, iar evaluarea trebuie sa fie atenta pentru ca riscurile vin din multe parti”.
Gabriela Nistor admite insa ca sunt banci care si-au fixat marje consistente de castig in dobanzile la credite, si crede ca, pentru a nu isi sufoca prea tare clientii, acestea o sa isi diminueze castigurile. „Cred ca bancile isi vor diminua marjele, mai ales daca vom avea o crestere a dobanzii interbancare Euribor (dobanda creditului se calculeaza in functie de Euribor, la care banca adauga o marja de castig n.r.), asa incat costul total al creditului sa nu devina impovarator pentru clienti”, a spus aceasta.
Riscul asociat companiilor de catre banci este mare, mai ales in conditiile in care economia locala s-a adancit de la inceputul anului in recesiune, afisand o scadere a PIB de 6,2% pentru T1 si de 8,8% pentru T2.
Cresterea creditarii catre companii ar putea sa se reia doar in conditiile in care s-ar stopa declinul economic or, in prezent, exista doar semne vagi ca finalul crizei este aproape.
„Cred ca prima care isi va reveni va fi industria, iar in al treilea trimestru am putea vedea o revigorare a acesteia, in sensul unei cresteri vizibile a productiei industriale fata de rezultatul din al doilea trimestru. Insa, fata de nivelul productiei industriale din T3 2008, trimestrul trei din acest an va fi in scadere”, a spus pentru DailyBusiness.ro Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit Tiriac.
Laszlo Diosi a mentionat ca in ultimele luni a vazut o imbunatatire usoara a situatiei clientilor corporate.
Seful OTP nu a oferit prognoze despre cum ar putea evolua dobanzile la credite catre finele anului. Potrivit lui Dragos Cabat, seful asociatiei analistilor financiari CFA Romania, dobanzile la creditele oferite de banci, atat pentru persoane fizice cat si pentru companii, este de asteptat sa stationeze in 2009.
Laszlo Diosi anticipeaza o majorare mai accelerata a creditelor la sold in 2010. Astfel, daca pana la finele lui 2009 soldul creditelor bancii este de asteptat sa fie doar usor peste cel de anul anterior, la sfarsitul lui 2010 seful OTP estimeaza ca acesta ar putea creste cu 10% fata de 2009.
„Stiu ca majoritatea bancilor locale anticipeaza pentru 2010 cresteri de sub 10%, dar am vrea sa crestem putin peste piata”, a spus Diosi. Gabriela Nistor mizeaza pe o majorare cu 10% a soldului creditelor Banca Transilvania la finele lui 2009, fata de decembrie 2008.
Eurobondurile Finantelor pot fi tentante si pentru bancile locale
Rozalia Pal este de parere ca Finantele vor putea plasa eurobonduri la costuri similare cu acelea la care s-au imprumutat recent Ungaria si Polonia de pe pietele externe, eventual usor peste acest nivel. „Cred ca am putea vedea randament de circa 6-7% la euroobligatiuni”, este de parere economistul sef al UniCredit Tiriac.
Desi destinata pietelor externe, bancile locale ar putea fi de asemenea tentate sa apeleze la aceasta oferta sigura de plasare a banilor. Randamentele ar putea sa le para actorilor locali cel putin tentante, tinand cont ca lunile trecute ele au creditat statul cu o dobanda de circa 5%, intr-un aranjament denumit „club loan”.
Ofertele de creditare sigure tind insa sa se imputineze, ceea ce inseamna ca bancile care doresc sa ramana pe piata locala vor trebui sa gaseasca noi modalitati de a face afaceri in mod sigur, dar si profitabil.
Unele dintre institutiile de credit locale se pare ca deja au depus armele si sunt pregatite pentru un exit de pe piata locala. „Stiu ca multe banci mici sunt pregatite sa isi vanda afacerile, la costuri de 3-4 ori mai mici decat anul anterior. Suntem dispusi sa cumparam, daca pretul este rezonabil”, a mentionat Laszlo Diosi, intr-o declaratie facuta miercuri.