Piata colectarii de creante a crescut usor anul trecut, la circa 6 miliarde de lei, tendinta care se va mentine si in 2012, in conditiile in care volumul de creditelor noi acordate ramane unul redus, a declarat Isabela Iacob, directorul general al companiei de profil Kruk International.
Din totalul de 6 miliarde de lei, cele mai multe creante provin din sectorul bancar, in proportie de 40-45%, si din domeniul telecom, in proportie de circa 40%.
„Ne asteptam ca piata colectarii de creante sa creasca usor si in acest an, deoarece ritmul de acordare a creditelor bancare ramane unul redus. Nu mai sunt asa de multi clienti eligibili”, a spus Iacob.
„Romanii sunt deja prea indatorati. Banca Nationala a Romaniei are deja niste norme prudentiale mai stricte, care au inceput sa fie aplicate de la inceputul anului. Scazand soldul creditelor acordate, in mod implicit si restantele au ajuns sa se stabilizeze”, a mentionat directorul general al Kruk International.
Aceasta a subliniat ca, in 2012 se asteapta la o demarare a [b]externalizarii creditelor ipotecare[/b].
„Ne asteptam la vanzari de credite ipotecare si la o crestere a sumelor externalizate pentru colectarea pe teren, in ceea ce priveste bancile”, a precizat Isabela Iacob.
Si Georg Kovacs, directorul general al Eos Ksi, se asteapta ca bancile sa vanda si din portofoliile de credite ipotecare neperformante in 2012 pentru a-si mentine lichiditatile.
El a specificat ca inca de anul trecut bancile au inceput sa negocieze cu recuperatorii vanzarea de credite ipotecare neperformante.
Isabela Iacob a declarat ca societatea Kruk International este in prezent in negocieri cu doua banci pentru achizitia de portofolii de credite ipotecare si imobiliare.
[b]Creditele externalizate[/b] se ridicau anul trecut la circa [b]4 miliarde de lei[/b] (banci, companii de leasing, operatori telecom sau furnizori de utilitati). Creditele externalizate de banci in 2011 reprezinta 60% din aceasta suma, a declarat Isabela Iacob.
Conform acesteia, valoarea totala a restantelor la credite in sistemul bancar din Romania se ridica la circa 22 miliarde lei la sfarsitul anului trecut.
Iacob a spus ca bancile din Romania au vandut in 2011 credite cu o valoare cumulata de circa 1,6 miliarde de lei catre recuperatorii de creante.
Valoarea totala a creantelor cumparate anul trecut de recuperatorii de datorii, de la clienti precum banci, companii de leasing, operatori telecom sau furnizori de utilitati, se ridica la circa 2 miliarde de lei.
„Marea majoritate a bancilor din piata au vandut credite. In urma cu doi-trei ani au vandut in mod special bancile de talie mare si medie. Incepand cu sfarsitul anului 2010 au inceput sa vanda si bancile mai mici, astfel ca peste 90% din bancile de pe piata care au portofoliu de credite de retail au vandut”, a aratat directorul general al Kruk International.
Aceasta a mai spus ca bancile care au vandut portofolii de credite de retail au inceput sa manifeste, in ultima perioada, o deschidere pentru vanzarea de credite IMM.
Pe piata recuperatorilor de creante activeaza companii precum, Kruk International, Eos Ksi, Coface, Mellon Romania si altele.
[b]Restantele, in crestere[/b]
Valoarea totala a creditelor in lei restante ale populatiei
si firmelor, raportate la nivelul lunii ianuarie 2012, se cifreaza la 9,446
miliarde lei, cu 0,41% mai mare fata de luna ianuarie, iar a celor in valuta la
13,202 miliarde lei (echivalent), in crestere cu 2,34%, conform unui raport al
Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Totalul creditelor in lei se situa, in februarie, la
80,392 miliarde lei (minus 0,42% fata de luna precedenta), din care 43,767
miliarde lei contractate de agentii economici si 34,606 miliarde lei de populatie.
Creditele in valuta totalizau 143,97 miliarde lei (plus
0,07%), din care 72,364 miliarde lei contractate de agentii economici si 70,088
miliarde lei de populatie.