Astfel, disputele create intre clienti si banci pe fondul Ordonantei 50/2010 au determinat mai multi creditori sa iasa in ultimul timp cu oferte atractive de creditare cu care spera sa atraga debitorii nemultumiti.
Banca Comerciala Romana, liderul sistemului bancar, a anuntat marti lansarea unui credit ipotecar cu dobanda de minim 5,6%, alcatuita din indicatorul Euribor, plus o marja care porneste de la 4,5% pe an.
Alte banci care au lansat oferte atractive de credite ipotecare in acest an sunt Millennium Bank si Piraeus Bank, dobanzile oferite de ele inscriindu-se in randul celor mai avantajoase de pe piata.
Desi nu sunt denumite produse de refinantare, de regula, cele mai multe credite pot fi folosite atat pentru finantarea achizitiei unei locuinte, cat si pentru refinantarea creditelor vechi. De altfel, in prospectul produsului BCR se mentioneaza ca ofera „posibilitatea refinantarii creditelor angajate la alte banci sau la BCR, la costuri foarte avantajoase”.
Totodata, in ultimul timp si produsele dedicate in mod expres refinantarii s-au ieftinit, primele cinci oferte aflate in topul celor mai ieftine credite avand dobanzi cu aproximativ 0,5 puncte procentuale mai mici decat acum trei luni – detalii in imagine.
[img=889]Dobanzi valabile marti, 21 septembrie[/img]
Astfel, daca in iunie cea mai ieftina oferta de acest tip avea o dobanda anuala efectiva de 6,5% pe an, in prezent cel mai ieftin credit are DAE de 6,05% pe an, diferenta de cost mentinandu-se la toate creditele din top 5. Creditorii care au acum in portofolii cele mai ieftine oferte de refinantare sunt RBS Bank, Millennium Bank, OTP Bank, BRD si Emporiki Bank.
Cat de departe ar putea merge concurenta dintre banci pentru a isi fura unele altora clientii? In opinia unor bancheri, piata de refinantare ar putea deveni unul din principalele segmente de business, in conditiile in care alte surse de venit, cum ar fi titlurile de stat sau operatiunile de trezorerie, nu au mai generat in 2010 acelasi volum impresionant de business pentru banci, ca anul trecut.
„Bancile se vor concentra in acest an pe produse de refinantare”, declara recent Dominic Bruynseels, CEO al Bancii Comerciale Romane.
Totodata, potrivit reprezentantilor clientilor bancari, anumiti creditori au facut deja propuneri de refinantare debitorilor nemultumiti.
Nu toate bancile vor fi insa la fel de dispuse sa se extinda pe partea de creditare, crede consultantul fiscal Vlad Selaru, fost director general adjunct al Bank of Cyprus.
„Multe banci sunt presate sa duca banii spre grupurile mama si sa le capitalizeze, asa ca nu doresc neaparat sa mai dea credite. De altfel, si bancile care au acum probleme cu clientii nu vor neaparat sa si-i mentina in portofolii, pentru ca altfel le-ar face oferte mai atractive. Cred ca multe banci nu ar fi deloc deranjate sa le fie rambursate in avans creditele, deoarece au nevoie de lichiditati”, a declarat acesta pentru DailyBusiness.ro.
In opinia consultantului, exista banci mai interesate si altele mai putin interesate de piata locala, in functie de situatia din prezent a grupurilor financiare din care fac parte. „Bancile austriece par mai dispuse sa isi capitalizeze afacerile de aici, iar cele de origine greaca trebuie sa capitalizeze grupurile de origine”, a exemplificat Selaru.