Banci ca Emporiki, care este controlata de grupul francez Credit Agricole, grupul britanic HSBC sau Geniki, detinuta de Societe Generale, promoveaza activ in Grecia noi produse pentru depozite si credite si castiga cote de piata, relateaza Mediafax.
Avantajul major al bancilor straine, noteaza Ekathimerini, este accesul la fonduri prin intermediul bancilor-mama, care le permite sa ofere finantari foarte competitive clientilor.
Subsidiarele bancilor elene din Europa de Sud-Est se confrunta cu o presiune tot mai ridicata, intrucat lipsa de lichiditati si costurile mari ale finantarii conduc la pierderea clientilor importanti pe segmentul de companii si la o scadere a cotei de piata in regiune.
Companiile considera subsidiarele bancilor elene ca vulnerabile, noteaza cotidianul. Ca urmare, clientii pleaca, subsidiarele neputand sa le ofere dobanzi competitive sau nivelul de finantare pus la dispozitie de alte institutii de credit.
Chiar si companiile elene prezente in Europa de Sud-Est incheie cooperarea cu subisidiarele bancilor elene si se indreapta catre alti creditori.
Inainte de criza financiara, bancile din Grecia contau pe pozitia regionala solida pentru a atrage fonduri de pe pietele interbancare, pe care ulterior le directionau in tarile din regiune pentru a-si sustine extinderea. In prezent, aceast procedeu este imposibil, comenteaza Ekathimerini.
Depozitele bancilor din Grecia scad, iar acestea nu au acces la pietele financiare. De asemenea, costul ridicat al atragerii de depozite, prin dobanzi mai mari, are un impact negativ important asupra performantelor.
In Europa de Sud-Est, valoarea depozitelor care pot fi atrase este limitata si nu poate asigura o dezvoltare autonoma a operatiunilor (atragerea de depozite pentru acordarea de imprumuturi). In consecinta, subsidiarele altor grupuri bancare au un avantaj major prin costul mai mic al banilor si finantarea pusa la dispozitie de bancile-mama.
Bancile elene intentioneaza sa abordeze problema prin schimbarea modelului de afaceri din afara Greciei, cel putin pana la stabilizarea situatiei, potrivit Ekathimerini. Subsidiarele se concentreaza pe credite de consum si ipotecare, respectiv imprumuturi pentru companii mici, incercand sa obtina maximum cu resurse limitate si sa-si pastreze o prezenta solida in regiune.
In Romania sunt prezente mai multe banci elene, intre care EFG Eurobank, prin intermediul Bancpost si National Bank of Greece, prin Banca Romaneasca, respectiv Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank sub brand propriu.