Reprezentantii celor mai mari 9 banci straine prezente in Romania sunt in discutii, la Bruxelles, cu oficiali ai Fondului Monetar International (FMI), Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Comisiei Europene (CE), pentru a evalua stadiul angajamentelor asumate de institutiile bancare.
Potrivit surselor citate, variatiile in minus ale expunerii unei banci ar trebui compensate, ulterior, printr-o majorare peste 100% a expunerii, cu un procent similar.
Totalul expunerilor celor 9 banci care au semnat intelegerea cu FMI, CE si BNR se cifreaza la aproape 33 de miliarde euro.
Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a acordului stand-by, a declarat la inceputul lunii noiembrie ca expunerea bancilor-mama pe Romania a scazut cu 2% fata de nivelul din martie si ca va colabora cu institutiile de credit internationale pentru readucerea nivelului la 100%.
Totodata, Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, a spus ca, desi expunerea a scazut cu 2% comparativ cu nivelul din martie, nu a existat in nici un moment o schimbare de strategie privind o posibila modificare a angajamentelor asumate.
Grupurile-mama ale principalelor 9 banci cu capital strain au semnat, in luna august, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.
Bancile care au semnat acordurile – Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit – detin 70% din piata din Romania.