„Atunci cand luam decizia de a ne extinde in zona rurala trebuie sa avem in vedere si structura de venituri si cheltuieli din Romania, cat este un localnic din mediul rural dispus sa plateasca lunar”, a explicat Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank Romania.
Groningen a precizat ca Raiffeisen Bank Romania e prezenta acum in localitati de peste 50.000 de locuitori, existand insa sucursale ale fostei Banci Agricole (preluata acum 6 ani de Raiffeisen Bank) si in localitati mai mici.
In opinia presedintelui Bancii Comerciale Romane (BCR), Nicolae Danila, sistemele de retele bancare nu sunt dezvoltate uniform la nivelul Romaniei: „Exista comune unde se gasesc si trei sucursale bancare, dar si orase in care nu exista nici o banca”. Presedintele BCR a sugerat ca extinderea retelelor bancare corespunde dezvoltarii regiunilor din Romania, „existand o discrepanta mare intre cei doi poli de dezvoltare ai tarii care sunt regiunea de Nord Est si Bucuresti”.
„In urmatorii ani, penetrarea bancara va fi tot mai accentuata, se va face intr-un ritm rapid, iar motorul extinderii va fi retailul”, considera Danila.
Ideea dezvoltarii inegale a retelelor de sucursale in teritoriu a fost sustinuta si de Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman (IBR), care a precizat: „Daca media la nivelul tarii este de 16-18 sucursale la suta de mii de locuitori, la nivelul Bucurestiului media este de 28 de sucursale”.
In opinia presedintelui IBR, zona rurala prezinta un potential urias de dezvoltare pentru sistemul bancar. „Sa nu uitam ca avem peste 10 milioane de locuitori in mediul bancar, din care trei milioane lucreaza in mediul urban si este de presupus ca 1,5 milioane din acestia isi iau salariul pe carduri de debit. Intrarea pe piata a unor jucatori specializati in finantari rurale va aduce prezenta bancilor in zona rural”, considera Rares.