- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bancile trec in ianuarie la raportari IFRS. Vezi care sunt diferentele

22 Dec, 13:24 • Redactia DailyBusiness
De la 1 ianuarie 2012, institutiile de credit nu vor mai aplica standardele de contabilitate romanesti si vor trece la aplicarea IFRS ca baza a contabilitatii si cadru unic de rapoarte financiara. Astfel, sectorul bancar este primul sector din Romania care se aliniaza in totalitate la principiile contabile si de raportare financiara acceptate la nivel international.
Bancile trec in ianuarie la raportari IFRS. Vezi care sunt diferentele

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in ultimii doi ani cadrul juridic necesar pentru conversie, ultimele detalii privind implicatiile prudentiale si fiscale fiind discutate in aceste zile intre principalele parti implicate in proces – Asociatia Romana a Bancilor (ARB), Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Ministerul Finantelor Publice (MFP).

KPMG Romania a publicat a patra si cea mai recenta editie a studiului sau anual cu privire la diferentele intre rezultatele raportate de catre bancile romanesti in conformitate cu standardele contabile romanesti si cele raportate in conform IFRS.

Studiul realizat de KPMG in Romania are la baza raportarile financiare pentru exercitiul incheiat la 31 decembrie 2010, actualizate pentru 30 iunie 2011 acolo unde informatiile au fost disponibile, si cuprinde 22 de banci romanesti.

 „Desi ne apropiem cu rapiditate de data de 1 ianuarie 2012, [b]diferentele dintre standardele contabile romanesti si IFRS[/b] raman in continuare importante si creeaza volatilitate in interpretarea rezultatelor bancilor romanesti”, a declarat Cezar Furtuna, partener la KPMG Romania in cadrul Departamentului de Servicii Financiare.

Studiul arata ca diferentele dintre IFRS si standardele contabile romanesti exprimate ca procent din profitul total sau capitaluri proprii totale au continuat trendul ascendent observat si in perioadele anterioare, in principal din cauza diferentelor aferente ajustarilor pentru pierderi din deprecierea portofoliilor de credite determinate in conformitate cu fiecare din cele doua cadre de raportare.

Astfel, diferenta aferenta ajustarilor pentru pierderi din depreciere exprimata ca procent din capitalurile proprii statutare a crescut de la 19% in 2009 la 24% in 2010. Desi incepand cu 2012 aceasta diferenta va fi absorbita in totalitate in cadrul raportarilor financiare ale bancilor, care vor include ajustarile pentru pierderi din depreciere calculate in conformitate cu IFRS, ajustarile pentru pierderi  din depreciere determinate conform standardelor contabile romanesti vor continua sa influenteze raportarile prudentiale si fiscale ale institutiilor de credit, asa cum reiese la momentul actual din discutiile purtate intre ARB, BNR si MFP.

In acest caz, gradul de adecvare al capitalului va fi calculat pe baza unor ajustari pentru pierderi din depreciere „prudentiale”, care vor reflecta actuala metodologie aplicata conform standardelor contabile romanesti. De asemenea, conform modificarilor propuse la Codul Fiscal aceste ajustari „prudentiale” vor fi si deductibile in scopuri fiscale.

Aceasta abordare, care a fost intens dezbatuta in ultimele luni, este menita sa asigure stabilitatea si continuitatea pozitiei fiscale si prudentiale a institutiilor de credit.

„Una dintre [b]cele mai dificile sarcini[/b] pentru managementul unei banci este de a echilibra pozitia de capital astfel incat sa indeplineasca cerintele de adecvare a capitalului, atat cele asteptate de catre actionari cat si cele stabilite de autoritatile de reglementare, avand in vedere cerintele prudentiale si fiscale atat la nivel local cat si in tara de origine”, a subliniat Serban Toader, senior partener al KPMG Romania.

Desi criza economica globala a evidentiat vulnerabilitatile si a afectat sectorul serviciilor financiare, sectorul bancar romanesc a reusit sa mentina un nivel ridicat de adecvare a capitalului de aproximativ 13,5% in septembrie 2011, in scadere totusi fata de nivelul de 15,02% in decembrie 2010.

Alte diferente intre standardele romanesti de contabilitate si IFRS, cum ar fi evaluarea instrumentelor financiare la cost amortizat utilizand rata efectiva a dobanzii, evaluarea instrumentelor financiare la valoarea justa si ajustarile datorate hiperinflatiei au avut un impact redus (sub 5%) atat asupra profitului cat si capitalurilor proprii la 31 decembrie 2010 si nu este de asteptat sa aiba o influenta semnificativa la data trecerii la IFRS ca baza a contabilitatii.

Provocarile cu care se confrunta bancile romanesti in adoptarea IFRS nu se opresc la 1 ianuarie 2012.

„Bancile romanesti trebuie sa inteleaga, de asemenea, ca metodologiile IFRS sunt in continua schimbare”, spune Cezar Furtuna.

„Consiliul pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASB) publica in mod constant proiecte noi cu impact direct asupra bancilor si care au in vedere potentialele implicatii contabile ale cerintelor de reglementare”, a adaugat el.

KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Compania isi desfasoara activitatea in 150 de tari si are 138.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Societatile independente membre ale retelei KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative (KPMG International), o entitate elvetiana. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare.
 
In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor 6 birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispunem de un numar de peste 600 de angajati si parteneri, atat cetateni romani, cat si straini.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești cu ajutorul lor
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești ...
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști în 2025 nu vor putea să se angajeze în spitale și instituții publice
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști ...
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face din luna martie”
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face ...
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani a rămas fără mamă
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani ...
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul pas este să ne stabilim un obiectiv financiar”
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul ...
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea pensiilor
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea ...
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce în ce mai mult
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce ...
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor pentru „Spiderman: Homecoming”
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor ...
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină alimentele dăunătoare din școli!
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină ...
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre rezervele de gaze naturale: „România are suficiente stocuri pentru a trece iarna”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre rezervele de gaze naturale: „România are suficiente ...