In prezent, bancile raporteaza catre BNR si MFP rezultatele financiare in conformitate cu standardele romanesti de contabilitate, RAS.
„Pentru exercitiile financiare ale anilor 2009, 2010 si 2011, institutiile de credit vor intocmi si un set de situatii financiare anuale conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara adoptate potrivit procedurii prevazute la articolul 6, paragraful 2 din Regulamentul nr.1606/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internationale de contabilitate (IFRS), obtinute prin retratarea informatiilor prezentate in situatiile financiare anuale intocmite potrivit Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene”, se arata in proiectul de ordin al bancii centrale, care va fi supus dezbaterii publice pana la 20 noiembrie.
BNR arata ca rezultatele financiare anuale conforme cu IFRS vor fi auditate de catre persoanele responsabile cu auditarea statutara a acestor situatii, potrivit legii, si vor fi transmise la Banca Nationala a Romaniei si la directia teritoriala a MFP la care institutia de credit este inregistrata.
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a decis, in luna septembrie, sa propuna ca data implementarii IFRS sa fie 1 ianuarie 2012, ca baza de raportare financiara la nivelul situatiilor individuale si nu ca baza contabila, cu conditia ca metodologia de aplicare contabila si fiscala sa fie aprobata intr-un termen rezonabil.
Standardele IFRS sunt foarte utilizate la nivel international, fiind aplicate in Europa, Statele Unite si Asia, iar agentiile de rating, investitorii, actionarii si fondurile de investitii analizeaza situatiile contabile ale companiilor potrivit acestor modele de raportare.
Principala deosebire intre IFRS si standardele locale de contabilitate, RAS, din punctul de vedere al sistemului bancar, se regaseste pe segmentul provizioanelor. In prima parte a acestui an, BNR a acceptat ca bancile sa poata reduce nivelul provizioanelor constituite la creditele considerate pierdere cu 25% din valoarea garantiilor aferente, fiecare banca urmand sa decida ce coeficienti de ajustare aplica.
In schimb, standardele IFRS permit bancii sa faca ajustarea provizioanelor cu intreaga valoarea la zi (justa) a garantiilor aferente creditului.
Indicatorii financiari si de capital ai bancilor calculati potrivit standardelor internationale de raportare financiara difera cu cel putin +/- 5% fata de cei stabiliti utilizand standardele de contabilitate romanesti.