Una dintre aceste banci este [b]UniCredit Tiriac Bank[/b], care a lansat joi depozite pe termen lung, cu scadente intre 2 si 7 ani, pentru care practica dobanzi de 7% pe an la lei, de 4,5-6% pe an la euro si 3,5%-5% pe an la dolari.
Bogdan Spuza, directorul de marketing si segmente in cadrul diviziei de retail al UniCredit Tiriac Bank, a declarat ca se vede o crestere a cererii pentru depozitele pe termen lung, la inceput este o majorare incipienta in piata, dar el estimeaza ca aceasta va creste in perioada urmatoare.
Potrivit acestuia, banca se asteapta sa atraga intre 1.000 si 2.000 de clienti pana la finalul anului la depozitele pe termen lung, de 2-7 ani, piata tinta pentru astfel de economii fiind fomata din persoane care au familii si care au disponibilitati mai mari, in sensul a cateva zeci de mii de euro.
Spuza a precizat ca in ultimii trei ani piata de depozite a crescut cu 40%, inclusiv cu cont cont curent, in timp ce creditarea a ramas stabila. Acest avans s-a datorat si produselor pe termen lung.
La randul sau, Dan Bucsa, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, a subliniat ca este o perioada propice pentru lansarea de produse de economisire pe termen lung, in conditiile in care economia s-a stabiilizat, iar o astfel de situatie aduce, de obicei, o extindere a maturitatilor de economisire.
Aceste depozite pe termen lung sunt benefice pentru banci, deoarece „nu putem sa ne intindem la nesfarsti cu finantarea creditarii prin resurse atrase pe termene foarte scurte”, a spus Bucsa.
Bogdan Spuza a spus ca pentru depozitele pe 1-6 luni clientii aleg ca moneda leul, iar dupa aceasta perioada clientii aleg sa economiseasca mai mult in moneda europeana. „Ne asteptam la o cerere mai mare pe euro”.
[quote=Dan Bucsa, UniCredit]Este momentul ca bancile sa se bazeze pe economiile pe termen lung[/quote]
In ultimii ani de criza, bancile au inceput sa-si diversifice mai mult
portofoliile de produse si au lansat si depozite pe perioade de peste un
an.
Printre acestea banci se numara si [b]Banca Comerciala Romana (BCR)[/b], care are in oferta [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bcr-incurajeaza-economisirea-pe-termen-lung-si-creditarea-in-moneda-locala-72352/]depozite cu scadenta la 2 ani[/url] (produsul MaxiPlus), pentru care plateste dobanzi de 7,25% pe an la lei si 4,25% pe an la euro.
„Prin MaxiPlus, ne dorim sa incurajam economisirea pe termen lung, in conditiile in care in acest an economisirea trebuie sa fie un aspect deosebit de important pentru oricine, avand in vedere turbulentele din mediul economic”, a declarat Catalina Zincenco, sef Departament Managementul Produselor de Economisire si Investitii in cadrul BCR.
De asemenea, [b]Banca Transilvania (BT)[/b] cauta clienti care sa economiseasaca pe perioade mai mari. In acest sens, banca a majorat nivelul dobanzii la depozitului standard pe 1 an pana la 7% la lei.
In acelasi timp, BT a urcat cu 0,25 puncte procentuale si rata dobanzii in cazul depozitului revolving la termen de 1 an, pana la 6,75% la lei.
Recent, [b]CEC Bank[/b] a lansat un depozit pentru copii, ce permite parintilor sa realizeze economii pe termen lung in lei sau euro. Depozitul se poate constitui pe perioade pe 1 an, cu prelungire automata la scadenta.
Dobanda anuala este egala cu dobanda standard aferenta depozitelor la termen pe 12 luni, la care se adauga un bonus de 0,25 procente. Astfel, in prezent, dobanda pentru depozitul pentru copii este de 6,50% la lei, respectiv 3% la euro.
Pe intreaga perioada de constituire, se pot face depuneri si retrageri partiale. Valoarea depozitului la constituire trebuie sa fie de 500 lei sau 200 euro, iar pentru depunerile ulterioare suma minima este de 100 lei sau 50 euro.
Lista cu banci care au depozite pe perioade de cel putin un an poate continua cu [b]Credit Europe Bank[/b], care ofera o dobanda de 7,5% pe an la depozitele in lei constituie pe o perioada de doi ani.
Totodata, majoritatea bancilor ofera depozite pe 1 an, fie ca este vorba de produse pentru copii, depozite la termene sau altele.
Soldul depozitelor in lei cu scadenta de peste un an era de 3,75 miliarde de lei la sfarsitul lunii noiembrie, in timp ce economiile in euro au ajuns la 366 milioane de euro, potrivit datelor bancii centrale.