„Am spus ca profitabilitatea nu este prima prioritate in acest an, dar in niciun caz nu este nici ultima. Suntem o societate comerciala, avem actionari care se uita la acest lucru, si, chiar daca mediul economic nu este favorabil, facem eforturi pentru a reveni rapid pe profit, fara insa a face rabat la mentinerea soliditatii bancii”, a spus Bogza.
„In conditiile in care veniturile au fost afectate de volumul mai mic de activitate, costul lichiditatii a crescut, iar provizioanele s-au majorat si ele, evident ca a trebuit sa recurgem la reduceri de costuri”, a explicat seful Bancpost.
El a precizat ca s-a incercat reducerea costurilor pe toate categoriile de cheltuieli, atat materiale, cat si de personal, iar cel mai mare impact al acestor reduceri asupra profitabilitatii bancii se va vedea in a doua jumatate a anului 2009.
In ceea ce priveste costurile cu salariile, Bancpost a recurs la doua modalitati pentru reducerea acestora, respectiv renuntarea la anumite facilitati din pachetele salariale, in intelegere cu sindicatele, si scaderea numarului de angajati.
„Referitor la reducerea numarului de angajati, logica este simpla: ne dimensionaseram personalul pentru un anumit volum de activitate, care in conditiile recesiunii nu va mai putea fi realizat. A trebuit sa ne ajustam si au existat plecari voluntare, dar si concedieri, ca urmare a restructurarii activitatii, bineinteles cu plata drepturilor salariale prevazute in contractul colectiv de munca”, a detaliat Bogza.
„In total, de la sfarsitul lui septembrie 2008, pe care il consideram momentul de inceput al crizei, si pana in prezent, vorbim de plecari nete de circa 400 de angajati, insemnand cam 10% din personalul pe care il aveam la momentul acela”, a mai spus acesta.
Bancpost are in prezent circa 3.550 de angajati. Banca a inchis, incepand din luna iulie si pana in prezent, 7 unitati bancare si nu exclude posibilitatea de a continua acest proces.
„Vom continua sa monitorizam evolutia activitatii si vom inchide unitati numai acolo unde vedem ca rezultatele nu sunt bune si nu exista nici perspective ca acestea sa se imbunatateasca in viitor”, a mai afirmat Bogza.
La nivelul intregului sector bancar din Romania, s-au inchis, in primul semestru, cel putin 106 sucursale, dintre care 70 de unitati numai in luna iunie, reteaua teritoriala micsorandu-se la 6.446 unitati, iar personalul bancilor s-a redus cu 2.403 angajati, la 69.219 salariati.
EFG Eurobank a avut, in primele 6 luni din 2009, in Romania, pierderi dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 7,6 milioane de euro, fata de un profit de 23,5 milioane de euro obtinut in perioada similara din 2008.
La 30 iunie 2009, grupul detinea in Romania active in valoare de 6,167 miliarde de euro, in scadere cu 2,47% fata de finele anului trecut, dar cu peste 15% mai mari decat dupa primul semestru din 2008.
Grupul elen controleaza in Romania Bancpost si companiile EFG Eurobank Leasing, EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities si EFG Eurobank Property Services.