Desi BRD SocGen, a doua banca dupa total active si UniCredit Tiriac, a patra banca dupa volumul activelor, dupa rezultatele obtinute in primul semestru, vor raporta abia saptamana aceasta rezultatele obtinute in trimestrul trei, topul primelor patru banci dupa total active a ramas neschimbat.
Astfel, Banca Comerciala Romana (BCR), cel mai mare grup financiar de pe piata romaneasca, a afisat in primele noua luni active de 14,02 miliarde de euro, cu 16,4% mai mult decat rezultatele anuntate in aceeasi perioada a anului trecut, profitul net raportat de banca la noua luni fiind de 220 milioane euro, cresterea castigurilor bancii fiind sustinuta de avansul creditelor acordate, dupa cum anunta institutia financiara.
Fara sa-si fi comunicat inca rezultatele din al treilea trimestru, este de presupus ca BRD SocGen si-a asigurat locul doi in clasamentul bancar, avand in vedere datele raportate de aceasta in primul semestru, cand valoarea activelor atinsese 9,8 miliarde de euro.
Totodata, Raiffeisen Bank Romania, subsidiara grupului financiar austriac Raiffeisen International, are toate premisele sa isi fi conservat pozitia a treia in clasamentul bancar, dupa primele noua luni, luand in calcul valoarea activelor raportate la finele lui septembrie, de 5,097 miliarde euro, in crestere cu 9,8% comparativ cu sfarsitul anului 2006.
La randul sau, UniCredit Tiriac Bank, desi nu anuntat inca rezultatele la noua luni, are premise pentru a-si fi pastrat locul patru in clasament, luand in calcul datele raportate la finele lunii iunie, cand inregistrase active de 3,6 miliarde de euro. Pentru a ramane le locul patru, banca ar fi avut nevoie de o crestere de 11% activelor, in cel de-al treilea trimestru.
Noutatile in top apar incepand cu pozitia a cincea, locul Bancii Transilvania, ocupanta locului 5 la finele lui 2006, fiind luat la finele lui septembrie de Bancpost, care a raportat o crestere a activelor pana la 4 miliarde de euro. Profitul operational al Bancpost a crescut in primele noua luni cu 60%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 172 milioane euro, banca inregistrand in noua luni un avans al creditelor cu 101% fata perioada ianuarie-septembrie 2006, pana la 2,8 miliarde euro, dupa cum indica raportul financiar al EFG Eurobank, compania mama a institutiei de credit.
Alpha Bank Romania a inregistrat la randul sau un avans substatial al activelor la noua luni, ceea ce i-a asigurat urcarea cu doua pozitii in clasament, de la locul opt ocupat la finele lui 2006 pana la locul sase, la sfarsitul lunii septembrie. Banca anunta la noua luni o cota de piata dupa active de 5,8% cu un volum acestora de 3,7 miliarde euro, in crestere fata de cota de piata dupa activele de 4,15% la finalul anului trecut. Activele bancii crescusera la finalul lunii septembrie cu 75% in raport cu rezultatele raportate in decembrie 2006, majorarea realizandu-se pe fondul dublarii portofoliului de credite, conform raportatilor bancii.
Banca Transilvania a coborat la noua luni de pe locul cinci pe care il ocupa in decembrie 2006 pe locul sapte, valoarea activelor raportate de institutia de credit fiind la noua luni de 3,4 miliarde de euro, banca inregistrand pe acest segment o crestere cu 41% fata de finele anului 2006.
Valori similare ale activelor la noua luni au raportat Volksbank, ING Bank Romania si Casa de Economii si Consemnatiuni. In lipsa unui raport financiar oficial al ING Bank privind rezultatele din trimestrul trei, si bazandu-ne doar pe informatiile furnizate presei de oficialii institutiei, se poate alcatui un clasament provizoriu al ultimelor institutii de credit pozitionate in top 10, care asaza Volksbank pe locul opt, ING Bank pe locul noua si CEC pe pozitia a zecea.
Astfel, cea mai accelerata crestere dupa noua luni a fost inregistrata de Volksbank, care si-a majorat pana la finele lui septembrie volumul activelor cu 166% in raport cu rezultatele raportate la finele primelor 9 luni ale lui 2006, pana la 2,72 miliarde euro. Rezultatele ii confera bancii pozitia a opta in clasamentul bancar. Volksbank este institutia de credit care a avut cea mai accelerata dinamica in acest an, in randul primelor zece banci, banca intrand in top 10 abia la finele primului trimestru. Institutia de credit si-a maximizat profitul cu 62% in primele noua luni ale anului, fata de perioada similara a anului trecut, pana la 16,2 milioane euro, pe fondul extinderii retelei teritoriale si majorarii cu 187% a volumului de credite acordate.
ING Bank Romania raporta, prin oficialii sai, un volum al activelor de aproximativ noua miliarde lei (2,68 mld. euro) la noua luni, ceea ce ii confera pozitia a noua, in scadere cu doua locuri fata de pozitia a 7-a ocupata in decembrie 2006.
In fine, CEC se situeaza pe locul 10, cu un volum al activelor de 8,88 miliarde lei (2,65 mld. euro) raportat la finele lunii septembrie, in crestere anuala cu 45%. Banca a coborat o pozitie, de pe locul noua pe care il ocupa in clasamentul general realizat la finele anului trecut.