Bogza sustine ca aceste costuri ridicate sunt o consecinta a reglementarilor impuse de Banca Nationala a Romaniei.
„In afara de costurile legate de rezervele minime obligatorii, exista si unele care ar putea fi reduse”, spune Bogza. „De exemplu, costurile de arhivare sunt foarte mari, deoarece bancile sunt obligate sa mentina arhive pe suport de hartie. La cateva milioane de dosare de creditare si depozite procesate si arhivate, bancile au costuri mari cu stocarea lor”, a explicat presedintele Bancpost.
El sustine ca daca s-ar trece la arhivarea pe suport electronic, acest tip de costuri ar scadea semnificativ.
O alta problema cu care se confrunta bancile romanesti este lipsa surselor de finantare in lei pe termen lung. Desi majoritatea creditelor se fac pe termen mediu si lung, depozitele sunt constituite pe termen scurt.
Potrivit informatiilor din piata, circa 60% din activele bancare sunt reprezentate de credite pe termen lung, in vreme ce resursele atrase sunt, in cea mai mare parte, depozite pe termen scurt. In plus, depozitele au inregistrat o crestere de 15% de la inceputul anului, in timp ce volumul creditelor s-a majorat cu 47%, existand un decalaj intre economisire si creditare.
Datele BNR mai arata ca volumul depozitelor de retail au fost depasite de volumul creditelor de retail inca de acum doua-trei luni.
In plus, bancile se confrunta si cu lipsa obligatiunilor de stat in lei, pentru ca Ministerul Finantelor Publice nu a mai emis asemenea titluri financiare de la sfarsitul anului trecut.
„Una dintre consecintele costurilor mari de creditare este aparitia creditelor exotice, care arata o exasperare a clientilor bancari ce doresc, pur si simplu, dobanzi mai mici. Clientii sunt, in mare parte, constienti de riscurile legate de aceste monede, precum francul elvetian si yenul japonez, insa si le asuma din dorinta de a avea dobanzi mai mici”, a spus Bogza.
El considera ca desi Romania are performante bune la nivel regional, odata cu aderarea la Uniunea Europeana competitia va fi mult mai dura, intr-o zona mult mai consolidata financiar.
Activele bancare romanesti au ajuns la 43 de miliarde euro, fata de circa 10 miliarde de euro in 2000, iar pentru finalul anului se estimeaza un nivel de 45 de miliarde euro.
„Daca in urmatorii cinci-sase ani vom avea aceeasi crestere, vom putea ajunge la active de aproape 200 miliarde euro, un nivel apropiat de cel european ca pondere in produsul intern brut (PIB)”, a mai spus Bogza.