Anterior, rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au scazut patru luni consecutive, potrivit Mediafax.
In cursul lunii septembrie au fost inregistrate intrari de 2,57 miliarde de euro, reprezentand transa a sasea aferenta acordului stand-by, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv transa a treia a imprumutului de la Comisia Europeana), venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.
Totodata, iesirile de la rezerva BNR au insumat 1,54 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele.
Rezerva de aur a BNR s-a mentinut in septembrie la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,202 miliarde euro.
Per total, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) insumau la finele lunii septembrie 35,78 miliarde euro, fata de 34,79 miliarde euro la 31 august.
Platile scadente in luna octombrie 2010 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 90 de milioane euro.
Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de CE.