„Fondurile vor putea investi in unele marfuri (precum aur, argint, cupru, magneziu, grau, cafea) sau energie, precum petrol, gaze, energie regenerabila”, a spus presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Arbitrul pensiilor a adoptat doua proiecte de norme (pentru pilonul II si III) in acest sens, care urmeaza sa fie publicate in Monitorul Oficial. Intentia autoritatilor este ca masura sa devina aplicabila in cursul acestui an.
Pe Pilonul II de pensii, fondurile vor putea face plasamente in private equity la diverse companii in limita a 2% din active si pana la 3% din active in marfuri si metale pretioase.
In ce priveste fondurile de pensii facultative, limita va fi de 5% pentru ambele categorii de instrumente investitionale.
„Prin aceasta masura, CSSPP si-a propus sa extinda numarul instrumentelor financiare in care administratorii pot face plasamente, in conditii de risc controlat”, a precizat Mircea Oancea.
„Diversificarea creeaza premise de a compensa prin castiguri in unele instrumente, pierderile din alte instrumente. Niciodata toate instrumentele nu vor avea acelasi nivel de castig”, a mai spus presedintele CSSPP.
Piata pensiilor private obligatorii (Pilon II) a ajuns la active nete de 831,9 milioane lei (208,74 milioane euro) la sfarsitul lui decembrie 2008, in crestere cu 16,23% fata de luna anterioara.
Fondurile de pensii private facultative (Pilon III) au ajuns, la sfarsitul anului trecut, la 150.745 de participanti si la active nete de 84,3 milioane lei (22,9 milioane euro).