Banii puși deoparte de români în bănci au început să se diminueze, anunță publicațiile de profil.
Întrucât inflația a depășit nivelul de 15%, iar băncile oferă dobânzi la depozite sub nivelul inflației, economiile bancare ale românilor încep să scadă.
Depozitele populaţiei la bănci, principala resursă pe care instituţiile de credit s-au bazat în ultimii ani, au intrat în declin, informează Ziarul Financiar.
În condiţiile în care preţurile sunt în continuă creștere, inflaţia trecând de 15%, iar dobânzile la economiile bancare în lei sunt de-abia la jumătate, românii se văd nevoiți să-și consume banii puși deoparte.
Te-ar putea interesa și: Băncile au calculat rata cu noul IRCC. De la 1 octombrie, ratele pentru creditele ipotecare vor crește cu cel puțin 200 de lei
Depozitele în lei ale populaţiei au scăzut în august cu 0,04% faţă de iulie, până la 159 mld. lei şi au crescut cu doar 0,4% faţă de august 2021, în termeni reali fiind de fapt tot un declin, de -12,9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021.
Nici depozitele populației în valută nu dau semne de îmbunătățire, ci urmează același trend de depreciere.
Depozitele în valută ale populaţiei, exprimate în lei, s-au diminuat cu 1,6% faţă de luna iulie 2022, până la 124,4 mld. lei (exprimate în euro, acestea au scăzut cu 0,1%, până la 25,6 mld. euro). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, creşterea acestui indicator exprimat în lei a fost de 10% (11,7%, în cazul exprimării indicatorului în euro).
Stabilitatea leului i-a determinat pe români să-și reducă apetitul pentru depunerile în valută la termen, întrucât acestea nu oferă nicio dobândă, sau o dobândă insignifiantă.
Astfel, soldul depozitelor la termen în valută a scăzut de la circa 45 de miliarde de lei echivalent în februarie la 43,3 miliarde de lei în iulie. Depozitele noi la termen în euro s-au redus de la circa 1,2-1,3 miliarde de euro în primele luni din 2022 la 1 miliarde de euro în aprilie-iulie, arată o analiză profit.ro.
Chiar dacă băncile au anunțat creșteri suplimentare de dobânzi la depozite în lunile august și septembrie, ratele vor rămâne sub inflația prognozată de specialiști iar, din păcate, banii economisiți prin intermediul băncilor vor continua să-și piardă din valoarea reală.
Banii puși deoparte în depozite bancare nu acoperă ritmul accelerat de creștere a prețurilor, întrucât dobânda la depozite oferită de bănci este sub nivelul inflației.
Conform datelor oferite de bănci în luna septembrie, dobânda la depozitele în lei pe trei luni variază între 4,75%, în cazul ING Bank, și 6%, oferită de Raiffeisen Bank, Banca Transilvania și UniCredit Bank.
În cazul depozitelor pe o perioadă de 6 luni, dobânda variază de la 5,25%, oferita de ING Bank, și 7% oferită de UniCredit Bank. Pentru depozitele pe termen de un an, băncile oferă dobânzi mai generoase, începând cu 6,75% în cazul Raiffeisen Bank, Banca Transilvania și ING Bank și 8%, oferită de UniCredit Bank.