„Consider ca va trebui sa mergem mai departe, pentru a vedea in special impactul evaluarilor facute de agentiile de rating asupra sistemelor financiare si a economiilor”, a afirmat Barnier in timpul unei audieri intr-o comisie a Parlamentului European.
Comisia Europeana a aprobat anul trecut masuri de reglementare a activitatii agentiilor de rating, care vor fi obligate sa se inregistreze in UE pentru a putea functiona in Europa si sa respecte anumite reguli de transparenta si de bune practici, pentru a nu-si pierde licenta.
Aceste reguli vor intra in vigoare pe 7 decembrie, dar agentiile vor putea sa inceapa procedurile de inregistrare din 7 iunie.
Barnier a facut o evaluare rapida a noilor dispozitii, pentru a vedea daca sunt suficiente. El a recunoscut in fata eurodeputatilor ca nu este sigur de acest lucru.
Comisarul a subliniat puterea „considerabila” a agentiilor de evaluare financiara, evidentiata saptamana trecuta de panica provocata pe piete de retrogradarea ratingului Greciei la nivelul „junk” (nerecomandat pentru investitii) de catre Standard&Poor’s.
El s-a declarat „surprins de retrogradarea brutala a ratingului Greciei, precum si de momentul in care a avut loc”.
La momentul respectiv, liderii statelor din zona euro discutau planul de sustinere financiara a Greciei.
In opinia lui Barnier, agentiile trebuie sa stabileasca ratingurile in functie de situatia bugetara si financiara, dar si de fundamentele tarii si contextul analizei.
„Nu este acelasi lucru sa evaluezi Grecia ca membru al zonei euro sau in situatia in care ar fi pe cont propriu”, a subliniat el.
In acest context, Barnier a sustinut saptamana trecuta ideea crearii unei agentii europene de rating.
„Nu pot spune care va fi statutul unei astfel de agentii, privat sau public. Nu pot spune nici daca agentia va fi ca celelalte existente sau numai dedicata analizei si evaluarii riscurilor suverane”, a precizat oficialul CE.
Eurodeputatul conservator Jean-Paul Gauzes considera ca infiintarea unei agentii europene nu este o solutie implacabila.
Problema este influenta excesiva detinuta de agentiile de rating, a aratat el.
In opinia sa, pietele financiare trebuie sa inteleaga ca agentiile de rating nu trebuie sa fie unicul lor indicator, pe post de guru financiar, ci doar un criteriu pe langa altele in aprecierea politicilor financiare ale statelor.