- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Basescu a promultat legea prin care persoanele care au o asigurare facultativa a locuintei nu trebuie sa-si faca si una obligatorie

14 Dec, 11:18 • Redactia DailyBusiness
Presedintele Traian Basescu a promulgat luni legea prin care proprietarii de locuinte care au incheiat o asigurare facultativa sa nu mai fie nevoiti sa-si faca si una obligatorie, se arata pe site-ul Presedintiei.
Basescu a promultat legea prin care persoanele care au o asigurare facultativa a locuintei nu trebuie sa-si faca si una obligatorie

Insa, asigurarea facultativa trebuie sa includa si riscurile ocoperite de cea obligatorie: cutremure, alunecari de teren si inundatii.

In noiembrie, Camera Deputatilor a adoptat un amendament care prevede ca locuintele asigurate individual sa nu mai intre sub incidenta Legii 260/2008, apoi a fost trimisa spre promulgare la Presedintie.

Anterior, potrivit Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, toti proprietarii de case erau nevoiti sa-si incheie o asigurare obligatorie chiar daca aveau si una facultativa.

Noua lege defineste dezastrul natural drept „cutremure de pamant, alunecari de teren si inundatii, ca fenomene naturale” si include si Ministerul Administratiei si Internelor, alaturi de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, printre cei care trebuie sa adopte normele de aplicare.

De asemenea, legea prevede ca locuintele expertizate sesimic si incadrate la gradul I de risc nu vor fi asigurate decat dupa receptionarea lucrarilor de consolidare.

La articolul 3, care reglementeaza tipul de imobile pentru care se incheie asigurare, a fost introdus un alineat nou, potrivit caruia nu intra sub incidenta legii „persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie”.

De asemenea, textul alineatului care prevedea ca „suma asigurata obligatoriu, precum si prima obligatorie aferenta pot fi modificate prin hotarare a Guvernului, in primii 5 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, iar dupa aceasta perioada, prin ordin al presedintelui CSA” a fost schimbat astfel incat suma si prima de asigurare pot fi modificate prin ordin al presedintelui CSA.

Prevederea conform careia modificarea valorii sumelor aferente asigurarii se poate face anual este eliminata, ramanand numai aceea conform careia „criteriile care pot sta la baza modificarii se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi si trebuie sa vizeze cel putin suprafata locuintei, costurile de inlocuire si rata inflatiei”.

Articolul 6 al Legii 260/2008, care prevedea ca „riscurile care se asigura obligatoriu prin PAD sunt daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare dintre formele de manifestare a dezastrului, ca efect direct sau indirect al producerii dezastrului natural”, a fost modificat, astfel incat prevede ca „prin PAD sunt acoperite daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta”.

Articolul 16, care reglementeaza drepturile si obligatiile PAID, capata o noua formulare, referindu-se la drepturile si obligatiile „societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte” in conditiile legii. In forma initiala, articolul prevedea explicit, la capitolul obligatii, plata despagubirilor, in forma modificata, aceasta disparand si ramanand doar formularile „sa constate si sa evalueze prejudiciile, sa stabileasca cuantumul despagubirii si sa finalizeze dosarele de dauna in termenele si conditiile stabilite in conformitate cu normele emise de C.S.A. in aplicarea prezentei legi”, respectiv „sa indeplineasca celelalte obligatii si sa respecte conditiile prevazute de prezenta lege”.

In ceea ce priveste drepturile, a ramas in vigoare acela de a retinecomisionul din valoarea primei obligatorii platite, in cuantumul prevazut prin ordin al presedintelui C.S.A, fiind eliminat dreptul de a refuza „plata despagubirilor in cazul in care, in termen de 60 de zile de la producerea riscului asigurat”, beneficiarii „nu au instiintat asiguratorul despre acest fapt si daca, din acest motiv nu s-a putut determina cauza producerii riscului asigurat, respectiv marimea si intinderea prejudiciului”.

Daca potrivit legii initiale, plata despagubirilor se facea „de societatea care a efectuat constatarea si evaluarea in termenul prevazut prin normele emise de CSA”, in varianta modificata plata despagubirilor se va face direct de catre PAID, in baza unui centralizator emis de catre asiguratorul care a facut constatarea si evaliarea, iar PAID va deconta asiguratorilor cheltuielile pentru aceste operatiuni.

O alta modificare stabileste ca „sumele platite de PAID asiguratului cu titlu de despagubire, in baza PAD, se constituie in baza principiului asigurarii de prim risc”, in forma initiala, prevederile referitoare la sumele find aceea conform careia „valoarea asigurata obligatoriu sau, dupa caz, parte din aceasta, corespunzatoare valorii pagubei” se va incasa de asigurator de la PAID, in conformitate cu normele emise de CSA, precum si cea conform careia „calculul despagubirii pentru suma asigurata prin PAD se va face pe baza asigurarii de prim risc”.

Forma initiala a Legii 260/2008 prevedea ca „pot fi actionari ai PAID persoanele juridice care sunt autorizate sa incheie polite de asigurare impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prevazute de Legea nr.32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si de normele prudentiale privind acoperirea riscurilor de catastrofe naturale, emise in aplicarea legii”, iar ulterior constituirii PAID, asiguratorii care indeplinesc conditiile „au dreptul de a deveni actionari la aceasta societate in aceleasi conditii cu actionarii PAID care au calitatea de asiguratori autorizati sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte”.

In noua forma, pot fi actionari ai PAID societatile de asigurare-reasigurare autorizate de CSA sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte care singure sau prin intermediul sau in legatura cu alte societati de asigurare controlate de aceleasi persoane sau grup de persoane exercita drepturi ce decurg din retinerea unor actiuni care, cumulate, reprezinta cel putin 15% din capitalul social al PAID sau ii confera acesteia cel mult 15% din totalul drepturilor de vot in adunarea generala a actionarilor PAID.

De asemenea, sunt abrogate alineatul conform caruia „un actionar poate detine cel mult 15% din actiunile PAID sau din drepturile de vot in cadrul adunarii generale a actionarilor”, precum si articolul care reglementeaza functionarea consiliului consultativ al PAID.

Romanii pot incheia asigurarea obligatorie a locuintei la unul dintre cei 13 asiguratori membrii ai Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID): Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, EuroIns, Carpatica Asig, Grawe Romania, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance.

Asigurarea obligatorie a locuintei costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exteriori din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn si alte materiale asemanatoare, rezultate in urma unui tratament chimic.

Locuinta de tip B este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereti de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, dintre care 4,5 milioane in orase si 3,8 milioane in mediul rural.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei de angajați, deși salariile depășesc 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei ...
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras toate privirile
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras ...
COD RUTIER 2025. Ce amendă rişti dacă treci pe roşu sau depăşeşti viteza cu doar un kilometru
COD RUTIER 2025. Ce amendă rişti dacă treci pe roşu sau depăşeşti viteza cu doar un kilometru
Noi zile libere în ianuarie 2025. O minivacanță de trei zile îi așteaptă pe angajații români
Noi zile libere în ianuarie 2025. O minivacanță de trei zile îi așteaptă pe angajații români
Dan Negru a dezvăluit marele său regret: „Astăzi i-aș fi împrumutat cu bani pe Țiriac și pe Șucu”
Dan Negru a dezvăluit marele său regret: „Astăzi i-aș fi împrumutat cu bani pe Țiriac și ...
Greșeala care îți poate distruge mașina. De ce să nu pui doar 10 litri de carburant în rezervorul gol
Greșeala care îți poate distruge mașina. De ce să nu pui doar 10 litri de carburant în rezervorul ...
Cele 3 zodii care încep anul 2025 în forță. Vor trăi mari schimbări din ianuarie, tot Universul lucrează pentru ele
Cele 3 zodii care încep anul 2025 în forță. Vor trăi mari schimbări din ianuarie, tot Universul ...
Aparatul care înlocuiește cuptorul cu microunde din bucătărie. Alimentele pot fi gătite, prăjite și reîncălzite
Aparatul care înlocuiește cuptorul cu microunde din bucătărie. Alimentele pot fi gătite, prăjite ...
Rețeaua de streaming care va detrona Netflix și HBO Max. Platforma va imita pachetele tradiționale de cablu
Rețeaua de streaming care va detrona Netflix și HBO Max. Platforma va imita pachetele tradiționale ...
Lovitură pentru proprietarii de locuințe. Asigurările obligatorii s-au scumpit drastic față de anul trecut!
Lovitură pentru proprietarii de locuințe. Asigurările obligatorii s-au scumpit drastic față de anul ...
Americani impresionați de ce au găsit într-un supermarket din România: ”Mă întreb dacă și alte magazine au asta”
Americani impresionați de ce au găsit într-un supermarket din România: ”Mă întreb dacă și alte ...
Școală de șoferi 2025. Cum poți obține gratuit permis auto categoria B
Școală de șoferi 2025. Cum poți obține gratuit permis auto categoria B
Ce salariu câștigă un angajat la McDonald’s România în 2025. Pe lângă leafă, compania oferă și bonuri de masă
Ce salariu câștigă un angajat la McDonald’s România în 2025. Pe lângă leafă, compania oferă ...
Adriana Bahmuțeanu, declarații privind moștenirea lăsată de Silviu Prigoană. „Și-a asigurat copiii și și-a pus deoparte niște bunuri”
Adriana Bahmuțeanu, declarații privind moștenirea lăsată de Silviu Prigoană. „Și-a asigurat ...
Europa intră în alertă. Un stat important al Uniunii Europene își închide frontierele și reintroduce controale stricte!
Europa intră în alertă. Un stat important al Uniunii Europene își închide frontierele și reintroduce ...
Ai card şi cont la CEC Bank? Informări oficiale de ultim moment pentru toţi clienţii din România
Ai card şi cont la CEC Bank? Informări oficiale de ultim moment pentru toţi clienţii din România
HBO anunță lansarea sezonului 2 al serialului care a oprit lumea în loc. Primul sezon i-a dat pe spate pe critici. Trailer OFICIAL
HBO anunță lansarea sezonului 2 al serialului care a oprit lumea în loc. Primul sezon i-a dat pe spate ...
Vești bune pentru românii cu bani la saltea. Sfatul analiștilor. Măsura se aplică din ianuarie 2025
Vești bune pentru românii cu bani la saltea. Sfatul analiștilor. Măsura se aplică din ianuarie 2025