Basescu a spus ca cele doua obiective ale acordurilor au fost mentinerea ratei de schimb leu/euro la un nivel acceptabil pentru economia romaneasca si pentru populatie si finantarea deficitului bugetului de stat, scrie Mediafax.
„Imaginati-va ca ar fi fost 5,5 cursul de schimb. N-am nicio proba ca asa ar fi fost, dar cu siguranta ar fi fost un curs mai mare”, a spus presedintele, explicand ca intelegerile cu FMI si UE au ajutat la mentinerea cursului de schimb.
Intrebat daca nu este inrobitor pentru Romania faptul ca a contractat un imprumut de 20 de miliarde de euro, seful statului a dat un raspuns negativ.
„Poate ca 150 de miliarde sau 200 de miliarde ar fi fost inrobitor. 20 de miliarde nu reprezinta o suma greu de rambursat pentru Romania in stadiul ei actual de dezvoltare”, a spus presedintele.
El a mai spus ca al doilea scop al acordului a fost finantarea deficitului bugetului de stat. Seful statului a spus ca Romania este acum in situatia in care asigura plata salariilor, pensiilor si investitiilor din bugetul de stat datorita banilor de la FMI si UE.
Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.