„Din cate stiu, in cursul zilei de ieri (joi – n.r.), raportul FMI a fost definitivat”, a precizat Basescu, citat de NewsIn.
Intrebat daca poate da detalii despre evaluarea FMI, Basescu a spus: „As putea, dar nu va dau”.
„Nu pot, este un lucru care trebuie discutat cu Fondul, trebuie sa-l discute, asa cum v-am spus, si BNR si Ministerul de Finante, pentru ca si cifrele trebuie clarificate intre cele doua parti, chiar daca au mici diferente, trebuie limpezite”, a explicat ulterior seful statului.
Basescu a spus ca mentinerea TVA si a cotei unice au fost „de la bun inceput stabilite”.
„Obligatia mea in relatia cu Fondul este sa stabilesc lucrurile care nu se pot face, ceea ce am facut de la inceputul misiunii. In rest, este problema Guvernului. Ca, spre exemplu, TVA crescut sau umblarea la cota unica. Aceste lucruri au fost de la bun inceput stabilite, sunt lucruri care nu se pot face. Au fost transmise ca atare, dar nu sa negociez zi de zi”, a spus seful statului.
Intrebat daca a vorbit cu presedintele Comisiei Europene (CE) despre imprumutul pe care incearca sa-l angajeze Romania, Basescu a spus ca aceasta faza a fost depasita.
„Nu mai este deja treaba presedintelui CE. Imprumutul pe care Romania il angajeaza a pornit pe un anume drum. Vom decide, pentru ca in momentul de fata Romania si-a facut deschiderile catre UE si catre Fond, daca vom angaja imprumutul sau nu. Acest lucru il vom decide in perioada urmatoare, dupa ce se termina negocierile cu Fondul”, a explicat Basescu.
Potrivit unor surse guvernamentale, Guvernul va imprumuta de la FMI si de la Comisia Europeana 18 miliarde euro, banii urmand sa fie trasi in primii 2 ani, in transe trimestriale egale.
In aceasta perioada de 2 ani, Romania nu va trebui sa ramburseze nimic si va plati ulterior, timp de 3 ani, doar dobanzile pentru sumele trase. Abia dupa acesti 5 ani, Romania va trebui sa ramburseze sumele trase, avand la dispozitie alti 2 ani pentru returnarea imprumutului.