Seful statului a dspus ca bancherii „trebuie sa inteleaga mai bine dificultatile pe care le au populatia si societatitile comerciale romanesti” si din acest punct de vedere, sa „flexibilizeze conditiile de creditare”.
Traian Basescu a precizat ca Guvernul si Banca Nationala a Romaniei (BNR) trebuie sa se implice mult mai activ in piata bancara, in conditiile in care „exista banci care au foarte multe contracte cu intreprinderile de stat. Este necesar sa acordam atentie speciala celor mai vulnerabili”, a spus presedintele.
Referindu-se la finantarile necesare pentru acoperirea deficitului bugetar, Traian Basescu a spus ca Romania are la dispozitie, in prezent, linii de finantare de aproape 9 miliarde de euro, atat din fonduri nerambursabile, cat si din linii de credit de la Banca Europeana de Investitii (BEI), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Mondiala.
„Daca am reusi sa utilizam 3-4 miliarde de euro in acest an, din acesti bani, am putea avea o minima crestere economica si o evolutie a locurilor de munca”, a precizat Basescu.
Din pacate, fara o reforma sustinuta, aceste finantari vor fi pierdute, in conditiile in care „avem un aparat birocratic urias, ce genereaza neperformanta”, „un aparat construit probabil pe criterii clientelare, nu pe criteriul competentei”, a aratat presedintele.
„Guvernul nu mai controleaza, in acest moment, bugetul statului si salarizarea”, a declarat Traian Basescu. El considera ca este nevoie de masuri active, atat in ceea ce priveste reforma administratiei publice, cat si sprijinirea mediului de afaceri.
„Avem peste 200 de taxe si impozite, ce genereaza venituri putine, dar care implica multe costuri. Guvernul trebuie sa simplifice acest mecanism, mai ales ca isi propune modificarea Codului Fiscal „, a mai declarat seful statului.