El a precizat ca se mentine o estimare prudenta de crestere economica.
„Una din informatiile de maxim interes, bugetul va fi construit pe un deficit de 1,9% din PIB, cu marja functie de evolutiile din cursul anului, sa ajungem pana la un deficit de 2,5% din PIB pe cash, ceea ce inseamna 3 procente pe ESA. Toate obiectivele vor fi stabilite cu o marja dependenta de evolutiile economice din Europa, Grecia, din regiune, insa bugetul va fi construit pe un deficit de 1,9 procente din PIB”, a spus Basescu.
Presedintele a mentionat ca din discutiile pe care le-a purtat se degaja foarte clar o concluzie: „Romania are resurse interne de crestere si acestea sunt in mod deosebit in zona energiei, unde restructurarile si corectul management al companiilor din domeniul energetic ar genera premise de crestere economica consistenta si aport de venitul si in buget si catre populatie”.
„De asemenea, sectorul de transporturi si nu in ultimul rand, o optimizare a functionarii sistemului de sanatate, care trebuie sa continue procesele de reforme, reprezinta o alta resursa de crestere a veniturilor in bugetul de stat si de diminuare a deficitelor. Ce va pot spune cert: desi se merge pe un deficit de 1,9% – si o sa va dau o explicatie, de ce pana la urma toti am concluzionat ca un deficit de 1,9% este unul prudent – deci, in ceea ce priveste realizarea deficitului, problema este finantarea acestui deficit. De aceea, un deficit prudent, de 1,9 procente, este esential si pentru credibilitate si pentru a ne face proiectia legata de nevoia de imprumuturi”, a spus presedintele, citat de [url= http://www.mediafax.ro/economic/basescu-deficitul-va-fi-construit-pe-1-9-din-pib-cu-marja-de-pana-la-2-5-pe-cash-8934179 ]Mediafax[/url].
El a reiterat ca s-a convenit cu „troica” – FMI, BM si CE, si miercuri seara, la Guvern, ca sa se poata extinde deficitul pana la 2,5 procente din Produsul Intern Brut pe cash, „daca situatia va evolua in aceasta directie”.
Afirmatile presedintelui confirma stirea Mediafax potrivit careia Guvernul si FMI au discutat pentru anul viitor despre o tinta de deficit bugetar intre 1,9% si 2,1% din PIB, nivel care sa poata fi majorat in semestrul II pana la maxim 2,5% daca firmele de stat vor fi restructurate, astfel incat deficitul final incluzand pierderile acestor companii sa nu depaseasca 3%.
Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor, incluzand si pierderile unor companii de stat, este asumata de Guvern in acordul cu FMI si Uniunea Europeana, fiind si o conditie de inchidere a procedurii de deficit excesiv inceputa de Comisia Europeana impotriva Romaniei in 2009.
Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie sa treaca de 4,4% din PIB.
Seful statului s-a intalnit, joi, la Cotroceni, cu o delegatie de reprezentanti ai FMI, BM, CE.
Presedintele a mai spus ca este de parere ca va exista o [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/basescu-cred-ca-vom-avea-o-crestere-de-peste-2-este-exclusa-intrarea-in-derapaj-70331/]crestere economica de peste 2%[/url], ramanand insa de vazut datele care vor fi inregistrate pe trimestrul patru al anului.