„Eram obligat (sa promulg legea -n.r.) din punct de vedere politic, nu numai constitutional. Aceasta se bazeaza pe Pactul pentru Educatie, care a fost aprobat de toate partidele politice si de organizatii non-guvermentale”, a declarat Basescu.
El a precizat ca legea va fi implementata treptat.
„Promulgarea Legii Educatiei este un moment extrem de important pentru modernizarea sistemului, care prin aceasta lege a devenit un proces ireversibil. O lege care are 365 de articole nu putea multumi pe toata lumea si nici nu este de asteptat sa fie o lege perfecta”, a declarat Basescu.
Ce prevede Legea Educatiei:
Invatamantul devine obligatoriu de la 6 ani incepand cu anul scolar 2012-2013.
Clasa a IX-a trece la gimnaziu, incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012. Invatamantul obligatoriu este de zece clase si cuprinde ciclurile primar si gimnazial.
Studiile liceale vor deveni obligatorii pana in 2020 cel tarziu. Va fi aplicat modelul de finantare per elev pentru toate costurile: salariale, cu utilitatile, cu manualele etc.
Admiterea la liceu se va desfasura potrivit prevederilor legii incepand cu generatia de elevi care intra in clasa a V-a in anul scolar 2011-2012.
Examenul de bacalaureat se va desfasura in conformitate cu prevederile legii incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul scolar 2012 -2013 si cuprinde mai multe probe de evaluare a competentelor.
Legea „s-a plimbat” doua luni printre institutii
Legea Educatiei a ajuns pentru prima data la Curtea Constitutionala pe 3 noiembrie 2010. Magistratii au dat atunci castig de cauza Senatului, stabilind ca procedura de asumare a raspunderii Guvernului este neconstitutionala.
Trei saptamani mai tarziu, Legea Educatiei s-a intors la Curte, la solicitarea Guvernului. De aceasta data, plenul Curtii, cu majoritate de voturi, a constatat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament.
La 14 decembrie 2010, Legea educatiei a fost considerata adoptata, anuntul fiind facut in plenul Camerelor reunite. Imediat, actul normativ a fost contestat la Curtea Constitutionala de Mircea Geoana, presedintele Senatului, si de 108 deputati din Opozitie.