„Decizia noastra este sa continuam sa ramanem in acord cu FMI si cu UE. Actualul acord il vom finaliza in aprilie 2011 si vom continua sa ramanem in acord cu FMI intr-un acord de precautie. Nu, categoric acordul cu FMI nu a adancit criza, dimpotriva”, a declarat Traian Basescu, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de omologul sau ungar, Pal Schmitt.
El a fost intrebat daca acordul cu FMI va duce la relansarea economiei romanesti sau va adanci criza economica.
„(Acordul – n.r.) ne-a ajutat sa restabilim echilibrele macroeconomice, iar in perioada urmatoare intram intr-un ciclu de consolidare a echilibrelor macroeconomice. In mod cert, in momentul de fata, pe fondul acordului pe care l-am avut cu UE si cu FMI, Romania a iesit in afara riscului unui derapaj. Ceea ce ne ramane de facut in continuare este sa consolidam echilibrele macroeconomice deja regasite, dar inca neconsolidate. Asta inseamna in continuare responsabilitate in cheltuielile bugetare si zero populism”, a conchis seful statului roman.
O misiune a FMI vine miercuri la Bucuresti pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri, a declarat, duminica, Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Pro TV, ca este un sustinator fara rezerve al unui nou acord cu FMI, care nu va viza imprumutarea unei sume anume, ci va constitui o linie de credit care va fi pusa la dispozitie in cazul in care situatia internationala o va impune.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat recent ca un nou acord de doi ani cu FMI, dupa finalizarea celui actual, va fi suficient pentru ca Romania sa-si consolideze pozitia si sa poata implementa propriile politici.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat in urma cu aproape doua saptamani ca noul aranjament pe care autoritatile romane il vor incheia cu institutia interntionala va avea „cu siguranta” o valoare mai mica decat imprumutul actual de 13 miliarde euro, iar banii vor putea fi atrasi de autoritati doar daca vor aparea probleme neprevazute.
Boardul FMI a aprobat, la finele lunii septembrie, a cincea evaluare a acordului cu Romania, precum si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia a eliberat cea de-a sasea transa din imprumut, de aproape 900 de milioane de euro.
Romania are un acord in derulare cu FMI, UE si Banca Mondiala in valoare de 20 de miliarde de euro.