De asemenea, Basescu s-a declarat impotriva privatizarii societatilor din portofoliul statului, admitand ca ar fi de acord cu vanzarea a maximum 49% din actiunile detinute la companii, statul urmand sa ramana cu 51% din actiuni, iar banii rezultati sa nu fie folositi pentru consum, ci pentru autostrazi, cai ferate sau diguri, informeaza Mediafax.
Banca Comerciala Romana a fost privatizata intr-un moment cand presedintele Basescu avea sprijin politic din partea PNL.
In decembrie 2005, Erste Bank a achizitionat 61,88% din actiunile BCR, la pretul total de 3,75 miliarde euro. Din aceasta suma, statul roman a preluat 2,25 miliarde euro, iar restul a revenit altor actionari.
„Vrem ca acesti bani sa mearga spre proiecte concrete de infrastructura. Ma refer aici nu numai la infrastructura rutiera, ci si la infrastructura din educatie si cea a sistemului sanitar”, a declarat la acea vreme premierul in functie Calin Popescu Tariceanu, citat de Ziarul Financiar.
La momentul privatizarii BCR, PDL se afla la guvernare impreuna cu PNL, in cadrul Aliantei DA. In aprilie 2007, premierul liberal Tariceanu a restructurat guvernul fara sa mai includa si ministrii PDL, iar Alianta DA si-a incetat activitatea.
Tariceanu: Basescu este intr-un permanent freamat
In replica la acuzatiile presedintelui, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a raspuns intr-un mod indirect. El a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca Traian Basescu, cel care a dus in derizoriu functia prezidentiala, „este intr-un permanent freamat, incercand de fiecare data sa arunce vina pentru greselile proprii pe umerii altcuiva”.
Tariceanu a mentionat ca Basescu „uita ca in 2008 a trebuit sa ma opun intentiei pe care a avut-o de a majora in mod iresponsabil salariile pentru invatamant cu 50%, lucru care ar fi dus Romania in situatie de faliment economic”.