In acest context, Basescu a spus ca partea romana are probleme legate de companiile energetice.
„Daca noile companii energetice vor fi blocate mult timp in justitie, este mai bine sa fie luate decizii administrative decat sa se astepte, pentru a nu bloca intregul proces”, a mentionat Basescu, citat de Mediafax.
Romania are in derulare un acord de finantare externa cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE), Banca Mondiala (BM), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in suma totala de aproximativ 20 miliarde de euro.
O misiune FMI-CE a inceput a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se va analiza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si vor fi negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va incheia in data de 8 februarie.
Companiile energetice despre catre vorbeste Basescu sunt Electra si Energetica.
Prima companie nationala, Electra, va avea in structura complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Ramnicu Valcea, Sibiu si Targu Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.
In urma proceselor de divizare si fuziune, Hidroelectrica isi inceteaza existenta.
A doua companie nationala, Hidroenergetica, va fi infiintata prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti din cadrul Termoelectrica si va avea in structura sucursala Paroseni si Termoserv Paroseni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, precum si parti din Compania Nationala a Huilei, care se divizeaza.
Hidroenergetica si Electra sunt obligate sa preia toate obligatiile societatilor preluate, inclusiv creditele interne si externe garantate de stat, si sa instituie ipoteci pe bunurile unitatilor prin care sa garanteze rambursarea imprumuturilor.
Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a anuntat ca se opune propunerii Guvernului Romaniei de restructurare a companiilor detinute de stat in sectorul energetic.
Fondul Proprietatea se afla in litigiu cu privire la cota de participatie detinuta in cadrul Nuclearelectrica, una dintre companiile implicate in fuziune. Aceasta companie a derulat in trecut mai multe actiuni de crestere a capitalul social fara a permite Fondului Proprietatea sa participe la acestea, in contradictie cu legislatia romana.