„Aplicarea acestei legi va produce un deficit structural de 30 miliarde euro, adica echivalentul sumei pe care Romania il va primi de la UE pentru dezvoltare”, a declarat Traian Basescu, prezentand o analiza facuta la Cotroceni, pe baza datelor furnizate de Comisia Nationala de Prognoza.
In acest an, bugetul asigurarilor sociale are un excedent de 465 de milioane euro, insa incepand cu anul viitor bugetul va fi deficitar din cauza acestei legi, a spus Traian Basescu. In 2008 se va inregistra un deficit de 1,6 miliarde, in 2009 acesta va fi de 4,5 miliarde, in 2010 de 4,9 miliarde, in 2011 acesta va fi de 5,6 miliarde, in 2012 de 6,5 miliarde, iar in 2013 de 7,1 miliarde, a mai explicat el. Cumulat, deficitul este de 30 miliarde de euro, suma similara cu cea pe care UE o va acorda tarii noastre pentru dezvoltare, a mai spus presedintele Romaniei.
Basescu:Guvernul va trebui sa taie alte surse de finantare
Presedintele Traian Basescu a declarat ca, urmare a aplicarii legii pensiilor, Guvernul va trebui sa taie bugetele altor domenii de activitate.
„Devenind un deficit structural nu poate fi anihilat decat prin masuri structurale, ceea ce inseamna ca in alte domenii, Guvernul va trebui sa ia masuri structurale pentru diminuarea cheltuielilor”, a declarat Basescu, atentionand ca daca unele cheltuieli nu vor fi reduse, deficitele anuale pe care le-au prognozat analistii de la Cotroceni risca sa devina si mai mari.
Cele mai mari reduceri vor trebui facute in administratie, dar si la infrastructura, sau chiar educatie si sanatate. Daca nu vor fi gasite solutiile potrivite pentru a echilibra consecintele adoptarii legii, exista riscul ca proiectele de dezvoltare ale Romaniei sa fie afectate profund, a spus seful statului.
Guvernul este „incompetent” si „lipsit de responsabilitate”, a fost concluzia presedintelui.
Vosganian:Calculele presedintelui sunt gresite
.Ministrul Economiei, Varujan Vosganian respinge concluziile presedintelui, pe care il banuieste ca nu se pricepe la economie.
„Discursul presedintelui dovedeste lipsa de cunostinte economice, are o argumentatie haotica, este o asa-zisa simulare facuta de asa-zisi consilieri, mincinoasa si nascocita pentru a servi scopurilor sale meschine, a declarat Vosganian.
Vosganian a dat, din nou, asigurari ca bugetul are suficiente resurse financiare pentru cresterea pensiilor si ca nu se pune problema ca aceasta promisiune sa nu fie respectata. In sprijinul propriilor afirmatii, ministrul a invocat beneficiile cresterii economice, ale imbunatatirii ratei colectarii veniturilor la buget si ale investitiilor.
Singurul argument adus de guvern pentru a justifica sustenabilitatea masurii financiare este efectul dezvoltarii economice. In cateva randuri, scrisoarea arata ca estimarile Comisiei de Prognoza potrivit carora „in perioada 2009-2013 Romania va inregistra o crestere economica intr-o medie anuala de aproape 6%, iar numarul locurilor e munca va creste cu 400 mii” garanteaza caracterul sustenabil al majorarii pensiilor din 2008.