El a explicat ca nu mai este nevoie de ultima transa de la Fondul Monetar International (FMI), deoarece Banca Nationala a Romaniei (BNR) are o rezerva suficienta, iar sistemul bancar este stabil.
Conform acordului preventiv, FMI nu va oferi finantare directa, dar va pastra la dispozitia Romaniei 3,7 miliarde de euro. De asemenea, UE va participa la procedura in aceeasi forma, cu 1,4 miliarde de euro.
Intelegerea a fost incheiata din cauza situatiei economice din UE si din regiune, a spus Basescu. „Suntem intr-o criza a datoriilor suverane si nu stim cum vor evolua aceste state”, a declarat el, adaugand ca sumele sunt acoperitoare „pentru a evita un derapaj generat de ce s-ar intampla in aceste state”.
Presedintele a apreciat, in cadrul conferintei de presa, ca acordul de pana acum cu FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana „s-a incheiat cu succes”, astfel ca „economia a fost stabilizata si au fost luate masurile necesare iesirii din criza”.
Basescu a recunoscut, insa, ca „unele masuri au fost extrem de dureroase pentru majoritatea populatiei”. El consider ca „de astazi, Romania are o economie iesita din zona riscurilor de derapaj” si ca din acest moment urmeaza „o etapa a consolidarii situatiei macroeconomice si a prefigurarii unei cresteri economice sustenabile”.
Aceasta crestere va trebui, in viziunea sefului statului, sa nu coincida cu aceea din perioada de dinaintea crizei.
„Avem experienta unei cresteri economice nesustenabile, bazata pe un consum excesiv, mult peste posibilitatile populatiei, si pe un sector imobiliar la parametri halucinanti”, a mentionat Traian Basescu.
Printre obiectivele perioadei imediat urmatoare, el a enumerat dezvoltarea infrastructurii de transport, restructurarea CFR, stimularea investitiilor publice si private in energie, extinderea facilitatilor IT atat pentru firme cat si pentru populatie, in asa fel incat sa asistam la o reducere a birocratiei.
Presedintele a exprimat opinia ca „o buna utilizare a fondurilor europene ar adauga unul sau doua procente peste cresterea economica prognozata”. Astfel, daca statul si administratiile locale ar reusi anul acesta sa acceseze cu 1 miliard de euro mai mult din fondurile europene, in loc de o crestere economica de 1,5%, am avea 2,5%, crede Basescu.