Presedintele a fost prezent la dezbaterea cu tema „Reforma institutionala a Statului Roman. Statul asistential, statul minimal sau statul eficient?”, initiata de Institutul de Studii Populare.
Pentru a nu ajunge in aceasta situatie, statul a luat in 2009 si 2010 mai multe masuri de austeritate, care erau necesare. „Statul asistential nu mai putea functiona in Romania”, a subliniat Basescu.
Criza prin care trecem a scos la iveala realitatile Romaniei si nevoia de reforma a statului, potrivit lui Basescu. Acesta a spus ca nici Europa nu mai poate rezista in sintagma de stat social. Masurile de austeritate luate de statele membre UE arata ca si acolo se fac pasi inapoi.
In aceste state, multe fonduri au fost imprumutate si nu produse, a aratat seful statului.
Traian Basescu a mai spus ca reforma statului are un cost enorm, un cost asumat.
Reforma statului implica si o reforma in abordarea bugetului. Astfel, „cheltuielile bugetare trebuie sa fie transparente, depolitizate, iar bugetul trebuie sa fie multianual si predictibil”, conform sefului statului.
Reforma fiscala, parte a reformei statului, include reducerea evaziunii fiscale si largirea bazei de impozitare.
„Nu mai putem continua pe ideea scutirilor in interes electoral. Orice venit, oricat de mic, trebuie impozitat„, a spus Basescu.
Totodata, restructurarea aparatului de stat, a regiilor, optimizarea serviciilor publice, reprezinta un obiectiv asupra caruia guvernul a lucrat in 2010, dar mai sunt de facut.
„Daca ne-a gasit criza cu un aparat greoi, proecesele din 2010 au merit ca au redus cheltuielile. E nevoie de eficientizare”, a declarat presedintele. El a adaugat ca Romania nu-si poate permite sa continue nerestructurarea regiilor autonome ale statului, care au datorii de sute de milioane de lei.
Acest lucru va implica, cu siguranta, discutii mai dure cu sindicatele.
„Pierderile generate de aceste regii se resfrang in datorii, cheltuieli care nu se fac in educatie, sanatate”, a mentionat Traian Basescu.
Un alt element din reforma statului este sectorul educatiei.
„Neglijarea sectorului de educatie in procesul de reforma ar fi una din marile greseli pe care un guvern le-ar face. Sper ca noua lege sa indeparteze fabricile de diplome si sa dea competenete”, a spus seful statului.
„Reforma statului inseamna si reforma sanatatii. Se spune mereu sistemul este subfinantat. Nu spun ca nu este asa. Dar statul nu poate continua sa pompeze bani intr-un sistem ineficient”, a declarat Basescu.
De asemena, din reforma statului face parte si reforma din justitie.
„Nu poate fi conceput un stat modern fara justitie, una moderna. Aici avem si noi o pasiune sa ne autoflagelam, dar si a aliatilor nostri. Totusi cifrele incep sa contrazica perceptia: sunt cateva sute de grupari infractionale, de crima organizata, descoperite de DIICOT, capturi de droguri extrem de importante la frontiera, sute de dosare ale vamesilor corupti, a mentionat Basescu.
El a mai spus ca institutiile statului arata ca Romania devine tot mai eficienta in lupta impotriva coruptiei.
Reforma statului inseamna si reforma constitutionala si electorala.
„Ori vot uninominal intr-un singur tur, ori vot uninominal in doua tururi. Mai complicat, mai costistitor. Romania are nevoie cel putin 10 ani de acum inainte de guverne stabile”, a subliniat presedintele.
In ceea ce priveste reforma sistemelor de asistenta sociala, Basescu a spus ca pasii intreprinsi de guvern in 2010 trebuie continuati si accelerati in 2011, pentru ca resursele sa fie conduse catre cei care au nevoie de ele.