El a amintit ca liderii UE au decis ca statele din zona euro sa participe la capitalizarea Fondului Monetar International (FMI) cu 150 miliarde euro, iar tarile din afara zonei euro sa contribuie cu alte 50 miliarde euro.
In acelasi timp, seful statului a amintit si ca nu s-a pus problema ca o tara aflata intr-un acord de asistenta financiara cu FMI sa participe la capitalizarea Fondului, conform Mediafax.
„Nu se pune problema ca Romania sa participe, dar nu este lipsita de capacitatea de a contribui in diverse moduri. Daca va fi nevoie, nu suntem neputinciosi, fara sa luam bani de la buget”, a spus Basescu.
Printre masurile convenite joi seara, la summit-ul UE de la Bruxelles, se numara [b]suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro[/b] de catre statele UE, prin imprumuturi bilaterale.
Potrivit comunicatului transmis la finele discutiilor de joi, statele membre au la dispozitie 10 zile pentru a confirma participarea la acest efort.
Astfel, statele din zona euro ar urma sa contribuie cu 150 miliarde euro, iar bancile centrale ale tarilor din afara zonei euro ar trebui sa vina cu alte 50 miliarde euro.
Consiliul UE a invitat si „comunitatea internationala” sa aduca contributii similare la resursele FMI.