Asociatia Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR) a sesizat ISC la sfarsitul lunii septembrie privind existenta in magazinele Praktiker si Dedeman din Bucuresti a unor mortare adezive cu marcile „National” si „Baudeman” care nu aveau marcajele corespunzatoare legislatiei in vigoare, inclusiv numele producatorului.
„Spre surprinderea noastra a aparut o reactie ‘ofensata’ a unuia dintre producatorii cei mai ‘vocali’ din piata adezivilor (Baumix – n.r.), reactie ce continea recunoasterea implicita a ‘paternitatii’ produselor mentionate mai sus, dar si amenintari voalate la adresa APMCR”, a spus Claudiu Georgescu, presedintele APMCR.
Reprezentantii APMCR au mai spus ca „in perioada scursa intre sesizarea facuta la ISC si primirea raspunsului, firma Baumix si-a obtinut intr-un mod ‘ultraurgent’ agrementele si certificarile necesare”.
Printre membrii APMCR se numara concurenti ai Baumix, precum Adeplast, Baumit, Celco si Duraziv.
Baumix acuza implicarea concurentei
„Dupa ce a anuntat rezultate pozitive pe o piata marcata de un declin de 40%, producatorul autohton de materiale de constructii Baumix se confrunta la ora actuala cu presiuni din partea APMCR, care, in mod abuziv, urmareste eliminarea de pe piata a unor categorii de produse din gama de termosistem si placari ceramice, si denigrarea imaginii Baumix”, se precizeaza intr-un comunicat al Baumix.
Reprezentantii companiei sustin ca produsele vizate de „deciziile abuzive” erau in proces de agrementare de aproximativ trei luni (pentru adezivii de termosistem).
„Actiunea reprezentantilor APMCR este fara urma de indoiala una abuziva, sustinuta de un organ al statului, care prin actiunile sale nu a respectat principiul de acces liber al produselor pe piata, mentionat de catre legislatia europeana”, a declarat Augustin Russu, director general Baumix.
„APMCR ar trebui sa apere interesele tuturor producatorilor de materiale de constructii si nu ale membrilor organizatiei impotriva producatorilor neafiliati, prin practici de concurenta neloiala”, a mai declarat Augustin Russu.
„In cazul in care legislatia va continua sa fie incalcata, producatorul de materiale de constructii va apela atat la Corpul de Control al Guvernului cat si la Instanta de Judecata. De asemenea, Baumix va da in judecata APMCR pentru daune de imagine si abuz”, se mai arata in comunicatul companiei.
Baumix nu a dat detalii despre cuantumul pagubelor rezultate in urma retragerii produselor.
„Este dificil sa facem o evaluare asupra pagubelor comerciale cauzate de retragerea temporara a acestor produse. Cu siguranta, exista prejudicii fata de partenerii nostri asupra carora s-a indreptat acest control si apoi retragerea temporara a produselor de pe piata”, a spus pentru DailyBusiness.ro Augustin Russu, director general Baumix.
Produsele Baumix, sub marcile National si Baudeman, au fost temporar retrase din magazinele Praktiker si Dedeman.
Baumix este unul dintre cei mai importanti producatori de materiale de constructii, prezent pe piata din Romania din 2003. Compania are la ora actuala doua capacitati de productie, in Ploiesti si Gherla, Cluj, cu o capacitate de productie de 35.000 tone lunar.
APMCR este o asociatie profesionala constituita in 1997, membra a Consiliului European al Producatorilor de Materiale pentru Constructii (CEPMC), ce reprezinta interesele comune ale membrilor sai, principalii producatori de materiale pentru constructii, in fata autoritatilor publice, in raporturile cu institutiile publice si profesionale din tara si din strainatate.
La nivelul anului 2008, cifra de afaceri a membrilor APMCR a fost de 600 milioane euro, ceea ce constituie un indicator relevant despre forta organizatiei.
Baumix a raportat anul trecut o cifra de afaceri de circa 40 mil. lei (11 mil. euro), in crestere cu 47% fata de 2007, si pierderi de 1 mil. lei (272.000 euro), fata de profitul de 124.000 lei raportat cu un an inainte.