Surse din institutie au declarat recent ca BCE analizeaza o majorare de capital, pentru acoperirea riscurilor de a inregistra pierderi legate de achizitiile de obligatiuni suverane ale statelor periferice din zona euro, informeaza Mediafax.
Randamentul datoriilor suverane ale acestor state a scazut usor in urma anuntului BCE, dar analistii cred ca masura este una defensiva si nu exista vreun motiv de a crede ca banca va intensifica achizitiile de obligatiuni.
„BCE vrea sa sublinieze ca majorarea de capital este determinata de instabilitatea crescuta din piete in general si nu doar de obligatiunile guvernamentale”, a declarat Marco Valli, economist sef pentru zona euro la UniCredit.
Valli a adaugat ca intr-adevar BCE va avea la dispozitie mai mult capital, daca va dori sa cumpere mai multe obligatiuni, dar nu acesta este mesajul pe care il transmite.
Capitalul BCE va creste de la 5,76 miliarde euro la 10,76 miliarde de euro, in trei transe anuale egale, de la bancile centrale ale statelor din zona euro.
Suma cu care va fi majorat capitalul BCE este la nivelul maxim posibil, conform reglementarilor UE si BCE.
Procentajul minim al capitalului subscris cu care trebuie sa participe si bancile centrale ale statelor din afara zonei euro, drept contributie la costurile operationale ale BCE, va fi redus de la 7% la 3,75%.
In consecinta, aceste banci vor trebui sa efectueze plati care vor totaliza 84.220 de euro, pe 29 decembrie.