In iulie, inflatia anuala din zona euro s-a accentuat pana la nivelul record de 4%, cel mai ridicat din istoria BCE. Inflatia prognozata de BCE era la inceptul anului de 2%.
Explozia preturilor din ultimul timp i-a facut pe decidentii din spatiul european sa se teama de aparitia unei spirale inflationsite, in conditiile in care angajatii ar putea cere majorari salariale care sa acopere cresterile de preturi, ce s-ar reflecta la randul lor in inflatie, noteaza Bloomberg.
Totodata, investitorii din spatiul europeana au luat in calcul o majorare ulterioara a dobanzii de catre BCE, la 4,5% pe an, pana la finele anului, ce ar putea fi chiar urmata de o noua crestere, pana in martie, mai mentioneaza Bloomberg.
Alte voci citate de agentia de presa, intre care si un membru al boardului executiv al BCE, opineaza ca majorarea de 0,25 puncte procentuale, operata de BCE, ar putea fi suficienta pentru a stopa presiunile inflationiste.
Desi cu o luna in urma, BCE estimase ca va scadea mai degraba dobanda cheie, presiunile inflationiste au determinat institutia sa creasca dobanda.
Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a declarat, in ultima conferinta de presa pe care a sustinut-o, ca este posibil ca dobanda cheie sa fie majorata in iulie.