Printre optiunile discutate se numara si o dublare a capitalului BCE, a spus una dintre surse. O a doua sursa a afirmat ca suma care va fi ceruta nu a fost inca stabilita, relateaza Mediafax.
„Problema este ca banca este ingrijorata de eventuale pierderi din achizitiile de obligatiuni. La acest moment cumparam in valori mici, dar ce s-ar intampla daca achizitiile ar creste si obligatiunile ar valora brusc cu 30% mai putin?”, a intrebat una din surse.
BCE a refuzat sa comenteze.
Capitalul subscris al BCE este de 5,8 miliarde de euro, in timp ce activele detinute valoreaza aproape 138 de miliarde de euro, potrivit celui mai recent raport anual.
Toate cele 27 de banci din Uniunea Europeana (UE) contribuie la capitalul BCE. Cele 16 state din zona euro asigura 70% din capitalul bancii, iar celelalte 11 tari restul de 30%.
Incepand din mai, BCE a cumparat obligatiuni guvernamentale in valoare de 72 de miliarde de euro, parte a programului de 750 de miliarde de euro destinat stabilizarii financiare a unor state din zona euro. Majoritatea analistilor considera ca BCE s-a concentrat exclusiv pe cumpararea de obligatiuni ale Irlandei, Greciei si Portugaliei.