Investitorii renunta deja la activele din aceste tari, majorand astfel costul finantarii datoriilor, in conditiile in care guvernele fac eforturi sa reduca deficitele bugetare.
Daca BCE va continua strategia de renuntare la masurile de sustinere, dobanzile ar putea creste, subminand increderea in redresarea economiei europene.
„Bancile din Grecia, Spania si Portugalia sunt dependente intr-o maniera disproportionata de lichiditatile ieftine puse la dispozitie de BCE, astfel incat orice indiciu privind limitarea accesului la acestea ar avea un impact negativ asupra pietelor”, a declarat Colin Ellis, analist la compania Daiwa Capital Markets din Londra.
BCE a anuntat anterior ca nu va mai acorda bancilor imprumuturi pe termen de 6 si 12 luni, iar in martie va decide daca va reveni la sistemul de licitatii pentru operatiunile de refinantare.
In prezent, BCE crediteaza nelimitat bancile, cu o dobanda de 1%.
Problemele Greciei legate de situatia bugetului umbresc un summit al liderilor UE programat joi si l-au determinat pe presedintele BCE Jean-Claude Trichet sa isi scurteze cu o zi prezenta la un simpozion in Australia, pentru a participa la reuniunea europeana.
Summitul UE are ca obiectiv stabilirea principiilor de baza pentru un program economic de zece ani, menit sa consolideze competitivitatea regiunii.